Lokale kjøpmenn på Jæren klager sin nød fordi de ikke får – eller får beholde – oppdragene med å levere mat til skoler og barnehager. Oppdragene er kunngjort, men, som en av kjøpmennene sier til lokalpressen: – Jeg er mer opptatt av å drive butikken enn å følge med på internett. Dermed leverer de ikke tilbud eller de utkonkurreres av andre med mer konkurransekraftige tilbud.
Solabladet har en historie om dette. En kjøpmann på Røyneberg utenfor Stavanger forteller at han har tapt mye penger på at butikken hans ikke lenger får lov til å levere matvarer til barnehagene i kommunen. Kjøpmannen har i over 20 år levert varer til flere av kommunens barnehager. Han synes det er rart at han ikke fikk noe informasjon om at det hadde blitt satt i gang en anbudsrunde.
– Jeg har levert mat til flere barnehagen i flere år. Jeg fikk ingen informasjon om at det hadde startet en anbudsrunde for å ha retten til å levere til barnehagene og skolene, sier kjøpmannen. – Jeg er mer opptatt av å drive butikken enn å følge med på internett, legger han til.
Hundre tusener i tap
Nå som avtalen med barnehagene ikke eksisterer lenger, har det ført til et stort tap for omsetningen til butikken på Røyneberg. – Over flere år så er det snakk om flere hundre tusen kroner, for ikke å snakke om millioner. Man merker det, vi måtte kutte i betjeningen her, svarer han.
Men det er ikke bare Aanestad sin butikk denne avtalen har gått utover: Rogatrans, som er firmaet som kjører ut maten for den lokale butikken, har fått mye mindre å gjøre. Før brukte de over tre timer hver dag på å levere ut maten, nå bruker de i underkant av en time, heter det.
Fikk bare ett tilbud
Da Sola kommunes anbudsrunde var ferdig, hadde det bare kommet inn ett tilbud. Matvareexpressen AS fikk dermed ansvaret for å levere matvarer til alle kommunens barnehager og skoler. – Flere lokale butikker kunne deltatt i denne konkurransen, men vi fikk inn bare ett tilbud, skriver Njål Horpestad, som er fagleder for innkjøp og kontrakt i Sola Kommune, til Solabladet.
Matvareexpressen Stavanger AS har base på Ålgård. Derfra til Røyneberg er det en liten halvtimes kjøring med bil og Solabladet spør: – Vil det ikke ha langt større negative utslag på miljøet dersom innkjøp nå skal gjøres fra Ålgård, og ikke fra lokalmiljøet?
Bedre samordning
– Man kan verken konkludere med det ene eller det andre. Kjøreturen blir i utgangspunktet lenger, men det kan argumenteres med at samordningen blir bedre, da én leverandør kan legge opp mer effektive kjøreruter. Det kan presiseres at Stavanger kommune også bruker Matvareexpressen AS, slik at de vil kunne koordinere utkjøringer av matvarer på en miljøeffektiv måte, ifølge Horpestad til Solabladet.
Samme i en annen kommune også
Da Hå kommune valgte å legge ut ordningen om salg av matvarer til kommunale institusjoner på Doffin, skapte det stor misnøye blant de lokale butikkene. Det er ikke noen selvfølge at de lokale butikkene består hvis kommunen forsetter som de gjør. – Vi har ikke fått noen sjanse til å levere pris, og jeg må bare finne meg i at vi ikke er gode nok. Det er enormt dårlig gjort av kommunen, ifølge kjøpmenn som har uttalt seg offentlig. – Vi har fått beskjed om at vi ikke hadde alt på stell. Det kunne kanskje vært gjort på andre måter, svarer rådmann i Hå kommune, Anne Berit Berge Ims, ifølge Solabladet.
Bli den første til å kommentere på "Mer opptatt av å drive butikken enn å følge med på internett – taper oppdrag"