Vi opplever hele veien at vi har for liten kompetanse og erfaring på det å stille miljøkrav. Vi bruker mye tid og ressurser på å få dette inn i anskaffelser og opplever ofte at det kommer klager som igjen medfører merarbeid. Dette slår Hanne Margrete Krogstad, seksjonsleder anskaffelser Tromsø kommune, fast overfor Anbud365. Men hun tror dialog med markedet er veien å gå, og ser at økt dialog med leverandørene har ført til bedre innsikt og forståelse av modenheten i markedet.
I en artikkel på Anbud365 nylig forteller en leverandør at han ennå ikke har fått miljøkrav, selv om det har vært et lovkrav i snart fire år. Han tror mye av årsaken til at det i liten grad følges opp, er utrygghet og en frykt for å bli tatt av Kofa, men peker på at det er hjelp å få: Veiledningen «Kom-i-gang» fra NHO og DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og annet materiell DFØ står bak. I samme artikkel slår NHOs ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Arnhild D. Gjønnes, et slag for etablering av en help-desk og en eksempelsamling der de store innkjøpernes erfaringer er samlet.
– Hva var din reaksjon da du leste artikkelen?
Anbud365 spør seksjonsleder Krogstad, som slår fast at dette er et utfordrende område og skjønner helt klart at leverandørene etterspør mer vektlegging av miljø- og klima. De investerer mye tid og penger i dette og da er det viktig at dette blir fulgt opp og vektlagt i anskaffelser.
Tromsø kommune jobber med miljøfokus i anskaffelser og prøver å bygge kompetanse på dette området:
– Dette er et fagområde som vi kan for lite om og vi har stor tro på at dialog med markedet vil kunne hjelpe oss på dette området, understreker hun. Vi ser allerede at den økte dialogen med markedet har ført til bedre innsikt og forståelse av modenheten i markedet. I tillegg har vi fokus på samarbeid med næringslivet der vi nå planlegger seminarer med tema miljø i anskaffelser.
Viktig å balansere miljøkravene
Krogstad påpeker at det er viktig å balansere miljøkravene opp mot hvor langt den enkelte bransjen har kommet innenfor miljø. – Stiller vi for strenge krav, sier hun, risikerer vi at ingen leverer tilbud, eller skaper en monopollignende situasjon og stiller vi for milde krav er vi ikke med på å utvikle markedet i riktig retning. Det er utfordrende for oss som oppdragsgiver å stille gode miljøkrav og vurdere om det skal gjøres i kvalifikasjonsfasen, i kravspesifikasjonene, som tildelingskriterier eller kontraktskrav. Vi opplever hele veien at vi har for liten kompetanse og erfaring på området. Vi bruker mye tid og ressurser på å få dette inn i anskaffelser og opplever ofte at det kommer klager som igjen medfører merarbeid.
Stor hjelp
Seksjon for anskaffelser i Tromsø kommune bruker aktivt de verktøyene og veilederne som blant annet ligger på anskaffelser.no. Krogstad mener det er til stor hjelp i det arbeidet de holder på med og de ser frem til DFØs satsing på kompetanseheving om grønne anskaffelser. – Dette har vi helt klart behov for, slår hun fast. Forslagene til Gjønnes om eksempel-samling og en help-desk er vi veldig positive til. Dette ville forenklet og hjulpet oss veldig i søken på å øke kompetansen vår.
– Vi har et viktig samfunnsansvar med å ivareta miljø i anskaffelser og dette er noe vi har fokus på i hver anskaffelse. Vi har en lang vei å gå for å bli god på dette, og vi må skynde oss sakte, sammen med leverandørene, konstaterer seksjonsleder anskaffelser, Hanne Margrete Krogstad, i Tromsø kommune.
Bli den første til å kommentere på "Miljøkrav: Økt markedsdialog godt bidrag til mer kompetanse"