Etter årsskiftet har det vært god latin i det offentlige Norge å kreve miljømerket Svanen som dokumentasjon for en leverandørs miljøstandard. Men flere og flere leverandører, spesielt i visse bransjer, satser i stedet fullt og helt på miljødeklarasjonen EPD som dokumentasjon. Og da blir en innkjøpers hverdag ikke lettere – hva skal velges? NHO vil be om en avklaring, mens Difi arbeider med veiledning. I Kristiansund er saken p.t. på spissen.
Bakgrunnen for saken, som NRK Møre og Romsdal først omtalte, er et kjøp av kontormøbler som Kristiansund kommune gjorde i sommer. I kjølvannet av kontraktstildelingen kom det inn klage. Både leverandøren som tapte og Norsk Industri mente at vurderingene som ble gjort, var uheldige.
Norsk Industri har sett flere tilfeller der offentlige instanser har krevet få miljøsertifiseringer, ofte andre enn de industrien har valgt å satse på. Bransjesjef for møbel og interiør i Norsk Industri, Egil Sundet, sier til NRK Møre og Romsdal at når offentlige instanser velger vekk ordninger som både NHO og flere i bransjen opplever er gode ordninger, skaper dette frustrasjon blant leverandører som har brukt store ressurser på å få god miljødokumentasjon på produktene sine.
Vil skrive brev
Per Øyvind Langeland, direktør for næringspolitisk avdeling i NHO, mener at måten reglene blir brukt på, slår bena under gode initiativ både fra bedriftene og det offentlige, samtidig som at det gjør det vanskelig å skape konkurranse på like vilkår. Sammen med Norsk Industri er NHO positive til regelverket og mener det er nødvendig å stille krav til miljø. Men de er opptatt av å klargjøre hvorledes reglene skal brukes. NHO mener at det må ryddes opp i bruken av reglene og arbeider med et brev til Barne- og likestillingsdepartementet om saken.
Med det nye anskaffelsesregelverket kom muligheten til å dokumentere sin miljøstandard ved å henvise til et miljømerke. Miljømerket Svanen og EUs Ecolabel er de to offisielle, men frivillige miljømerkene i Norge, begge forvaltet av Stiftelsen Miljømerking. Stiftelsen ledes av et styre som består av medlemmer oppnevnt av Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, miljøvernmyndighetene, Næringslivets Hovedorganisasjon, Hovedorganisasjonen Virke, Landsorganisasjonen i Norge, Forbrukerrådet, handelskjedene og miljøorganisasjonene.
Miljødeklarasjonen EPD
Men en rekke leverandører har i de senere årene satset på miljødeklarasjon EPD (Environmental Product Declaration). Det er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. I styrt for EPD-Norge, som forvalter EPD’ene, sitter representanter for NHO og flere av NHO-foreningene. Antallet EPD-er i Norge passerer nå 500, opp nær 30% bare i år. Møbelindustrien er blant de som i stor grad har satset på EPD-er.
Innkjøpssjef Asle André Orseth i kommunen mener at det å stille de rette miljøkravene er vanskelig. Han mener NHO, Difi og leverandørene bør gå sammen og komme fram til relevante miljøkrav å stille. – Det er nok få innkjøpere som har detaljkunnskap om miljøkrav. Utfordringen i dag er at det ikke finnes standardiserte veiledning. Vi er avhengig av rådgjeving, sier han til NRK Møre og Romsdal.
Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) fikk ved årsskiftet 15 millioner kroner for å drive veiledning om hvorledes man kan ta miljøhensyn i offentlige anskaffelser. Difi satser på at de første veiledningene skal være på plass ved årsskiftet. Disse vil i første omgang ta for seg kjøretøy og produkter og tjenester knyttet til bygg og anlegg.
Bli den første til å kommentere på "Miljømerket Svanen utfordres, leverandører satser på egen miljødeklarasjon"