Misfornøyd med innkjøperes praktisering av 30%-miljøkravet, ber om skjerpings

Anbud365: Misfornøyd med innkjøperes praktisering av 30%-miljøkravet, ber om skjerpingsBlant de sektorspesifikke virkemidlene trekkes det norske kortbanenettet frem. Det er særlig egnet for innfasing av elektrifiserte fly, heter det. - Det viktigste og mest styringseffektive virkemiddelet for kortbanenettet, er å stille krav til innføring av, og overgang til, utslippsfrie fly i alle anbud, heter det i «Zero-rapporten 2025 Klimakrisen forsvinner ikke». På bildet Stig Schjølset, daglig leder i Miljøstiftelsen ZERO (foto: Knut Neerland).

Skriv ut artikkelen

Fortsatt svært ulik praksis mellom offentlige innkjøpere når det gjelder 30%-regelen – de skjerpede kravene til miljø og klima. Dette liker ikke miljøorganisasjonen Zero og ber i sin årsrapport for 2025 om bedre veiledning og kontroll for å sørge for at reglene følges opp. Dessuten mener Zero at offentlig innkjøpsmakt bør brukes ved kjøp av all sjøtransport.

ZERO som er en uavhengig, ideell organisasjon, leverte nylig «Zero-rapporten 2025 Klimakrisen forsvinner ikke».

Virkemidler må forsterkes

I tillegg til de sektorspesifikke virkemidlene, heter det i rapporten, må også de generelle virkemidlene i klimapolitikken forsterkes. Blant annet pekes det på de skjerpede klima- og miljøkrav i offentlige anskaffelser fra 1. januar i fjor. – Det er en viktig bestemmelse, men det er fortsa­tt svært ulik praksis mellom offentlige innkjøpere, slår Zero fast. Det trengs bedre veiledning og kontroll for å sørge for at reglene følges opp.

Blant de sektorspesifikke virkemidlene trekkes det norske kortbanene­ttet frem. Det er særlig egnet for innfasing av elektrifiserte fly, heter det. – Det viktigste og mest styringseffektive virkemiddelet for kortbanene­ttet, er å stille krav til innføring av, og overgang til, utslippsfrie fly i alle anbud. Det neste ruteanbudet på forpliktelser til offentlig tjenesteytelse (FOT) skal gjelde fra 2028. De­tte anbudet må stille tydelige krav om gradvis utskiftning til hydrogen, ladbar hybrid eller bat­terielektriske fly i løpet av anbudsperioden, krever Zero.

Fergeanbud og elektriske fly

Organisasjonen mener også at det bør kunngjøres utviklingskontrakter på flere pilotruter i løpet av 2025. Da vil markedet få testet elektrifiserte fly i kommersiell drift i tide før neste anbud i 2028, heter det.

Zero fremholder at fylkeskommunene må bli tilstrekkelig kompensert for merkostnadene de påtar seg ved å gå foran i det grønne skiftet, og: – For å gjøre det le­ttere å stille klimakrav til ferger bør anbudene u­formes med rammer som stimulerer til reell konkurranse om å levere nullutslippstjenester og til innovative, kostnadsbesparende løsninger.

Hurtigbåter og Kystruten

Kravet til hurtigbåter er utsa­tt på ubestemt tid. ZERO mener at teknologien til å stille klimakrav til hurtigbåter er moden, og at barrierene kny­tter seg til mangel på erfaring og bruk av teknologien. – Godt u­formede anbud kan gjøre overgangen til utslippsfrie teknologier enklere og billigere også for hurtigbåter, fremheves det i rapporten.

Et annet Zero-krav er at Staten bør stille nullutslippskrav i den nye anbudsrunden på Kystruten fra 2031. Tilsvarende som for fergesamband og hurtigbåtruter, kan det gjøres tilpasninger i anskaffelsen som forenkler bruk av utslippsfrie teknologier, heter det, og frem til 2030 må det sikres at klimaforpliktelsene i inneværende kontrakter overholdes.

28 fartøy til Sjøforsvaret

Offentlig innkjøpsmakt bør brukes ved kjøp av all sjøtransport, slår Zero fast, og peker på at Norge skal investere i 28 standardiserte fartøy til Sjøforsvaret. Ved å anskaffe disse med tydelige klimakrav, sikres e­tterspørsel e­tter klimateknologier og bidrar til å stø­te opp under omstillingen i sivil maritim sektor.

Bli den første til å kommentere på "Misfornøyd med innkjøperes praktisering av 30%-miljøkravet, ber om skjerpings"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*