To store barrierer måtte forseres da Molde kommune satte i gang sin satsing på sirkulære anskaffelser av møbler og inventar: Gammel vane er vond å vende, og avtaleverk og regler – og frykten for trå feil. Nå er Molde blant kommunene som er komet lengst på dette «sirkulær-området» blant kommunen i landet. God dialog med markedet er en viktig nøkkel, slik at det blir tid til å snu på etablerte forretningsmodeller. Når kunngjøringen kommer, skal ingen være overrasket.
Flere aktører i Molde-regionen har siden 2020 samarbeidet for at det offentlige skal bruke kontormøbler og -inventar om igjen i stedet for å kjøpe nytt. Det startet i Smart Molde-forskingsprosjektet «Sirkulærøkonomi i praksis», der målet var å utvikle en smartere innkjøpsmetodikk for møbler og inventar for Molde kommune.
Et funn i prosjektet viser at ved anskaffelse av 30 stoler, 30 pulter og et kateter til et klasserom, vil ombruk gi 80% reduksjon i miljøavtrykk sammenliknet med å kjøpe nytt.
Gjennom dette prosjektet er flere blitt bevisst på å utnytte ressursene flere ganger, slik at minst mulig går tapt. Flere lokasjoner i Molde kommune – også nybygg – har helt eller delvis tatt i bruk ombrukte og/eller lånte møbler. Molde er blant kommunene i landet som har kommet lengst på dette området, skriver kommunen på sine nettsider.
Krevende å utfordre tankesett
Innovasjon- og endringsguide Mette Jane Holand i Molde kommune og forretningsutvikler May Britt Solheim ved Kontorvarehuset har vært med i forskingsprosjektet. De legger ikke skjul på at det er krevende å utfordre innarbeidet tankesett.
– Det første du møter på, er innkjøpsutfordringer: avtaleverk og regler – og det at vi alle kjenner på at vi ikke må trå feil. Vi vil ikke skape utfordringer verken for kommunen, for oss som bedrift eller for innkjøperne. Vi møtte også på holdninger som «dette har vi aldri gjort før, dette går ikke», melder Solheim.
Mette Jane Holand i Molde kommune sier til kommunens nettside at man må klare å tenke beskrivelse og behov på en helt annen måte – og tenke mer fleksibilitet – enn det man har gjort til nå: – For eksempel med rammeavtaler: Når kommunen ber om rammeavtale som kan vare i fire år; hvor mye innovasjon og bærekraftig utvikling har du dersom du har definert et møbel i fire år? Ting går veldig fort.
God markedsdialog
Hun er opptatt av en god dialog med markedet: – Det å ta i bruk andre metoder for å finne neste generasjon produkt, er å gå ut i markedet og ha en dialog – hvor langt har de kommet i sirkulærøkonomi? Det skal ikke komme overraskende på noen at vi går ut og ber om ombrukte møbler om et halvt år. Vi må tidlig ut i markedet og diskutere, nettopp for å pushe hverandre videre. Men da må man gi hverandre tid til å forandre forretningsmodellene.
Holand og Solheim ser flere nye forretningsmodeller: Serviceavtaler, ombrukskompetanse og redesign: – Vi skal se på ombrukssentral og oppbygging av det, som de har gjort i Oslo – om vi kan gjøre noe lignende her i Molde.
Bli den første til å kommentere på "Molde tar grep – satser på «sirkulære anskaffelser»; to hovedbarrierer å forsere"