Nå kommer den oppdaterte sertifiseringsordningen som står sentralt i arbeidet med det etterlengtede og nødvendige kompetanseløftet innenfor offentlige anskaffelser. Interesserte kursleverandører som ønsker – og kan få – en avgjørende rolle i sertifiseringen, inviteres nå til en markedskonferanse i regi av Difi. Det dreier seg om såkalt basisnivå – de grunnleggende kunnskapene. På konferansen får de nærmere orientering om sertifiseringsordning og fagplan, som gir føringer for kursinnholdet.
Markedskonferansen gjennomføres i Oslo 25. september, og senere invitere Difi til en-til-en-dialog med interesserte kursleverandører. For å markere hvor viktig sertifiseringsordningen er, kommer statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet for å åpne markedskonferansen. Fagrådet for Sertifiseringsordning for Offentlige Anskaffelser (SOA), Norsk Test og Difi står for orienteringen om ordningen på selve konferansen.
SOA er ett av tiltakene for å nå de ulike målsettinger forbundet med sertifiseringsordningen. Her har Difi tatt et tydeligere ansvar for å profesjonalisere organiseringen av SOA. Roller og ansvar er tydeliggjort, det er fastsatt et nytt mandat.
Fagrådet skal fortsatt ha et operativt ansvar for utvikling, evaluering og vedlikehold av fagplaner og rådgivende organ for utviklingen av SOA.
Deltakere i fagrådet
Følgende virksomheter er spurt om å foreslå medlem og personlig varamedlem til å sitte i Fagrådet: NHO, LO, KS, Virke, Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA), Etisk Handel Norge, Fylkesinnkjøp (FI), Oslo kommune, Politiet og Sykehusinnkjøp. Norsk Test er representert i fagrådet, som skal utvikle og vedlikeholde fagplaner.
Bakgrunnen er stortingsmelding 22 (2018-2019) «Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser». Der heter det i pkt. 13.5.2 at det skal videreføres en sertifiseringsordning for offentlige anskaffelser som erstatning for innkjøpskortet fra 2010. Kursleverandøren får en avgjørende rolle for å få til nødvendig kompetanseheving hos alle innkjøpere i offentlig sektor.
Grunnleggende kompetanse
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) skriver i stortingsmeldingen at å videreutvikle fagplanen som dagens «Innkjøpskortet» bygger på, og utvikle flere fagplaner, kan det dannes en sertifiseringsordning som kan bli en ønsket minimumsstandard. En slik minimumsstandard er etterspurt og finnes ikke per i dag. Målet med sertifiseringsordningen er å sikre tillit til at innkjøperne i offentlig sektor som er «sertifiserte» skal ha en grunnleggende anskaffelseskompetanse på et gitt nivå. På sikt skal det kunne tilbys sertifisert kompetanseheving og kurs i markedet på flere fagområder og nivåer enn i dag.
Det fremgår av stortingsmeldingen at bl.a. at Difi, i samarbeid med Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA), NHO og Norsk Test, har arbeidet med å etablere en nasjonal sertifiseringsordning for innkjøpere. Denne sertifiseringsordningen er kalt «Innkjøpskortet» og ble etablert i 2010.
To deler i ordningen
Sertifiseringsordningen består av to deler, heter det i stortingsmeldingen. Første del er en kartleggingstest til bruk for oppdragsgiverne og skal se på forholdet mellom ønsket og faktisk kompetanse. Resultatet kan virksomheter bruke til målrettet opplæring av ansatte. Virksomhetene velger selv kurstilbyderen som skal levere opplæringen. Andre del av ordningen er en sertifiseringseksamen der kandidatene testes, enten på et eksternt testsenter eller internt i egen bedrift.
Påmelding til konferansen: https://pamelding.difi.no/markedskonferanse_om_ny_sertifiseringsordning_for_offentlige_anskaffelser_soa_25092019
Bli den første til å kommentere på "Nå kommer sertifiseringsordningen – Difi inviterer kursleverandører"