Så lenge virksomhetens toppledelse – politikere og/eller administrasjon – ikke etterspør miljøvennlige innkjøp, så skjer det ikke noe. Kravet om å ta miljøhensyn må være en del av ledelsens agenda, sier innkjøpsleder Øystein Sætrang i Hedmark fylkeskommune, i en kommentar til resultatene fra Difi–kartleggingen av bruken av miljøkrav. Sætrang er medlem av kommentatorkorpset i Anbud365.
Tema for Difis kartlegging var bruken av krav og kriterier i konkurransegrunnlaget knyttet til samfunnsansvar og miljøaspekter. Den viste bl.a. at tre av fire offentlige virksomheter fremdeles ikke hadde miljø blant tildelingskriteriene. Bare en eneste av de nær 250 undersøkte kunngjøringene vektet miljø lik eller over 30 %.
På den bakgrunn stilte Anbud365 tre spørsmål til sitt kommentatorkorps. Det ene gjaldt hvorfor miljøhensyn ikke tas i større grad i offentlige anskaffelser, det andre om bruken vil ta seg opp med det nye regelverket som trer i kraft 1. januar 2017. Vi ville også ha synspunkter på hva som måtte til for å øke bruken av miljøkrav hvis regelverket ikke var nok.
Ikke skjedd all verdens
Sætrang trekker linjene tilbake til da miljøhensyn kom inn i lovverket i 2001. – Da, fortsetter han, forventet miljømyndighetene at nå skulle det bli fart på sakene. Det skjedde ikke. Og siden den gang har det ikke skjedd all verdens. Det har vært laget tunge kriteriesett, som bare et fåtall har brukt. Og så forsvant de også.
– Kanskje spørsmålsstillingen skal snus? Hvorfor skal man ta miljøhensyn? Jo, fordi det står i loven, men det er sjelden nok. I motsetning til mange andre forhold i regelverket, er det få eller ingen som taler miljøets sak når det blir uteglemt. Og hvis det er med, så kan det til og med medføre økte kostnader, poengterer Sætrang.
«Eiere» må etterspørre»
Han understreker at så lenge innkjøpsavdelingens «eier» i form av politikere eller toppledelse ikke etterspør miljøvennlige innkjøp, så skjer det ikke. Innkjøpere agerer primært på de forhold det er fokus på. De er altså som mennesker ellers.
– Vil bruken av miljøkrav ta seg opp når det nye regelverket trer ikraft, er kravene i dette regelverket et sterkere imperativ enn hva vi har under dagens regime?
Neppe, ifølge Sætrang, det skjer ikke før miljøkrav blir aktivt etterspurt fra ledelsen. Han fremholder:
– Jeg tror at kravet om å ta miljøhensyn må være en del av ledelsens agenda, inkorporeres i virksomhetens innkjøpsstrategi, måles gjennom KPIer og følges opp av ledelsen gjennom rapporteringer og oppfølgingsmøter. Alt som er viktig må måles – først da oppfattes det som viktig. Parallelt er det selvsagt bra om det lages og spres gode metoder og verktøy for å inkorporere miljøhensyn på en praktisk måte.
Bli den første til å kommentere på "Når ledelsen ikke etterspør miljøvennlige innkjøp, skjer det ikke noe"