Nei, det sier ikke NHO-medlemmene, Harald Alfsen

Anbud365: Nei, det sier ikke NHO-medlemmene, Harald AlfsenVi må løfte hver stein og se om direktivene kan gjøres mere fleksible, og da er det naturlig å se på ting som fungerer, også i Norge, påpeker artikkelforfatteren (foto: Moment Studio).

Skriv ut artikkelen

Av advokat Arnhild Dordi Gjønnes, NHO

Harald Alfsen går høyt på banen i Anbud365 og sier “at mange medlemmer (av NHO) sier nærmest at oppdragsgivere gjør livet deres vanskelig”. Nei, det sier ikke medlemmene, men de ønsker mere kompetanse hos innkjøperne.

NHOs Medlemsundersøkelse som ble publisert digitalt i DN 8. februar og i papiravisen 10. februar, er gjort i forbindelse med innspill til EU-kommisjonens revisjon av regelverket og deres undersøkelse om hvordan direktivene fungerer implementert i de ulike europeiske land. Vi har fått masse informasjon fra bedriftene og undersøkelsen er sendt til EU-kommisjonen, med rask tilbakemelding om at dette var god informasjon i forbindelse med revisjonen. For tiden sitter en gruppe advokater fra de nordiske medlemsorganisasjonene og jobber med et dokument til Kommisjonen med forslag om drastiske endringer av regelverket. Et av forslagene er færre direktiv, færre prosedyrer og mere dialog under konkurransene. Fokuset er nå på” Hvordan kan offentlig sektor bli en ATTRAKTIV kunde”. Da må det tilrettelegges slik at det blir flere leverandører til offentlig sektor og ikke færre, slik som vi ser over hele Europa, ref rapporten fra The European Court of Auditors. Dialog i prosedyrene er noe medlemmene er opptatt av, og som oppdragsgivere i dag ikke kan gjøre over EUs terskelverdier, med mindre det er kunngjort en forhandlet konkurranse. Derimot har Norge innført regler i den nasjonale delen, som gir oppdragsgivere et større handlingsrom. Vi må løfte hver stein og se om direktivene kan gjøres mere fleksible, og da er det naturlig å se på ting som fungerer, også i Norge.

Bedriftene sier følgende i NHOs medlemsundersøkelse som er offentlig:

  • Forenkling av prosesser og dokumentasjon.
  • Økt dialog og samarbeid.
  • Fokus på kvalitet og kompetanse.
  • Reduksjon av konsulentbruk.
  • Større fleksibilitet og tilpassing.
  • Miljø og bærekraft
  • Mere kompetanse hos offentlige innkjøpere.

Jeg er enig med Harald Alfsen at regelverket har mye større handlingsrom enn hva oppdragsgivere tror. Nå håper vi at EU-kommisjonen kan hjelpe oppdragsgiverne til å se dette bedre, med et mye mere fleksibelt regelverk til nytte for både oppdragsgivere og leverandører.

Når det gjelder hvem som kan utelukkes etter LOA § 3, så glemmer Alfsen å oppgi en kilde som må sjekkes, nemlig de bilaterale handelsavtalene, som også Norge har med Tyrkia.

Bli den første til å kommentere på "Nei, det sier ikke NHO-medlemmene, Harald Alfsen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*