NHO: Nå må tiltakene for SMB i offentlige anskaffelser settes ut i livet!

Anbud365: NHO: Nå må tiltakene for SMB i offentlige anskaffelser settes ut i livet- Vi får stadig henvendelser fra medlemmer innen Facility Management-sektoren som klager over bruken av store kontrakter. Her «bundles» ofte sammen en rekke oppgaver, slik at det blir store kontrakter. Dette griper NHO nå fatt i, sier advokat og anskaffelsesekspert Arnhild Dordi Gjønnes i NHO (foto: Moment Studio).

Skriv ut artikkelen

SMB-tiltakene ut av stortingsmeldingene – inn i den praktiske virkeligheten. Nå må det skje noe! Dette er oppfordringen fra NHOs ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Arnhild Dordi Gjønnes. Tiden er overmoden for å iverksette de lanserte tiltakene, og den varslede utredningen om konsekvensen av bruk av store kontrakter må i gang så raskt som råd er, understreker hun. Nylig kom tall fra EU som viste at Norge er nordisk jumbo når det gjelder SMBs deltakelse i offentlige anskaffelser.

Norge ligger altså nederst i Norden når det gjelder andel av tilbud i offentlige anskaffelser over EØS-terskelverdi som kommer fra små og mellomstore bedrifter (SMB) og andel kontrakter der vinneren er en SMB. Det viser ferske tall fra Europakommisjonen. De publiserte i juli en analyse av hvordan EU-landene og EFTA-landene scorer langs ulike parametere for offentlige anskaffelser i 2018.

To indikatorer tar for seg SMBers deltakelse i offentlige anskaffelser:

•        andel av kontrakter som vinnes av SMBer. Norge scorer ca. 44 prosent.

•        andelen av tilbud der leverandøren er en SMB. Norge scorer ca. 40 prosent.

På begge indikatorene havner altså Norge nederst i Norden, med Danmark som vår nærmeste konkurrent med henholdsvis ca. 45 og 50%. Sverige og Finland ruver 15-35 prosentpoeng over Norge på begge indikatorene. Når det gjelder andelen tilbud fra SMBer kommer Norge lavest av alle landene i det europeiske økonomiske området.

Ikke tatt skikkelig grep

Hverken EU eller Norge har tatt skikkelig grep og gjennomført en SMB-politikk for å legge til rette for at denne viktige og store gruppen bedrifter virkelig kan konkurrere om offentlige kontrakter. Men enkelte land, f.eks. Portugal, har tatt utfordringen gjennom å føre en aktiv SMB-politikk og oppnådd resultater.

NHO har for alvor grepet fatt i problemstillingene, bl.a. ved å bidra til at Sykehusinnkjøp og Statens innkjøpssenter – i samarbeid med NHO – har utviklet en veiledning for å åpne for SMB i konkurranser. Mange kan ha nytte av den sier hun, og:

Ikke bare i stortingsmeldinger

– Regjeringen har nylig lagt fram en melding om offentlige anskaffelser og en om SMB-strategi. Her lanseres en rekke tiltak for å gi små og mellomstore muligheter til å bidra i konkurransene. Men det hjelper ikke bare å stå i meldinger, tiltakene må settes ut i praksis, og det haster! Ikke minst må den bebudede utredningen om konsekvenser av bruk av store kontrakter komme raskt i gang. Tidene er overmoden og gjennom nevnte EU-analyse har vi nå også tall og statistikk som underbygger behovet for å iverksette tiltak.

Gjønnes sier at NHO foreløpig ikke selv har konkretisert hvilke konkrete tiltak som bør komme ut av utredningen. Å pålegge deling av kontrakter er en mulighet, men Gjønnes vil ikke uten videre går for dette. – Jeg ser at i noen tilfeller kan det være aktuelt og viktig med store landsdekkende avtaler, fremholder hun. Poenget er at det slett ikke er tilfelle alltid, og jeg er i tvil om alle offentlige oppdragsgivere – ikke minst de store statlige – gjennomfører den regelpålagte vurderingen av deling av kontrakter. I første omgang kan jo de enkelte departementene i sine tildelingsbrev – allerede for 2020 – understreke behovet for å legge til rette for SMB i sine konkurranser. Dette er det tilstrekkelig politiske signaler til.

Ikke bare hotell

I Norge har det hittil vært størst oppmerksomhet på hotell- og konferansesegmentet når det gjelder manglende tilgang for de minste leverandørene. Men det er flere områder:

– Vi får stadig henvendelser fra medlemmer innen Facility Management-sektoren som klager over bruken av store kontrakter. Her «bundles» ofte sammen en rekke oppgaver, slik at det blir store kontrakter. Dette griper NHO nå fast i, opplyser Gjønnes.

Bli den første til å kommentere på "NHO: Nå må tiltakene for SMB i offentlige anskaffelser settes ut i livet!"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.