Direktivene for klassisk sektor og forsyningssektoren bør slås sammen, og det bør ryddes opp i anskaffelsesprosedyrene. Det er blant innspillene fra fire store, nordiske leverandørorganisasjoner til EU-kommisjonen. I det nye, kommende regelverket bør forhandles prosedyre ikke lenger være med, bare åpen og begrenset – men med en vesensforskjell fra i dag: En eller annen forhandling skal kunne foregå gjennom hele løpet i de to prosedyrene. Også innhenting av referanser skal forenkles, mener de fire, dagens noe arbeidskrevende praksis skal erstattes av et EU-godkjent skjema.
EU-kommisjonen har innledet erfaringsinnhentingen ifm planer om å oppdatere anskaffelsesdirektivene fra 2014. Fire nordiske arbeidsgiverorganisasjoner – som i realiteten ikke minst er organisasjoner for leverandører til det offentlige – har levert sitt bidrag. De fire er NHO, Svenskt Näringsliv, Dansk Industri og EK (Finsk Näringsliv).
Fire hovedpunkter
De konsentrerer seg om fire hovedpunkter.
- Digitalisering
- Hvordan offentlige anskaffelser kan bli mer attraktive for næringslivet og således øke konkurranse og forenkling?
- Forenkling av anskaffelsesprosedyrene
- Referanser
Slå sammen direktiver
Blant annet tas det til orde for å slå sammen direktivenes for klassisk sektor med tilsvarende for forsyningssektoren. Samtidig forslås å eliminere åpne, begrenset og forhandlet prosedyre og erstatte disse med to typer konkurranse: «åpen og begrenset anbudskonkurranse». Begrepene «åpen anbudskonkurranse» og «begrenset anbudskonkurranse» skal ha samme meningsinnhold som i dag, men i begge disse typene konkurranse skal det åpnes for forhandlinger uten begrensinger, heter det.
I innspillet til EU-kommisjonen mener de fire store, nordiske organisasjonene at det bør være mulig å ha dialog gjennom hele anbudsprosessen. Det innebærer klargjøring, forhandle vekk avvik og fulle forhandlinger. Det er en dialog i konkurranse, ikke den dialogen man har forut for en konkurranse. Omfanget av forhandlinger er helt og holdent opp til oppdragsgiveren.
Begrensninger i den nye dialogen
Det skal også, ifølge forslagstillerne, finnes begrensninger i «dialogen i konkurranse»:
- Vesentlige endringer: Oppdragsgiver skal ikke gå i dialog med en leverandør som gir tilbud med vesentlige endringer.
- Tildelingskriterier: Tildelingskriteriene kan ikke forhandles.
- Spesifikasjonskrav: Absolutte krav og minimumskrav kan ikke forhandles bort.
- Utførelse av kontrakten: Betingelsene for oppfyllelse av kontrakten kan ikke forhandles bort.
- Andre saksbehandlingsregler: De øvrige saksbehandlingsreglene som oppdragsgiver har lagt til grunn, kan ikke forhandles bort.
Referanser
Et annet forenklingsforslag dreier seg om innhenting av referanser. Det bør, heter det, lages et mer standardisert skjema, vedtatt av EU-kommisjonen. Referanseskjemaene bør lagres og gjøres tilgjengelige i en database som oppdragsgiver kan få tilgang til. Dette skal ikke ekskludere oppstartsbedrifter, som f.eks. heller kan dokumentere sin kompetanse gjennom finansiell stabilitet eller kvalifisert personale.
Digitalisering
Også når det gjelde digitalisering er det forslag fra de nordiske organisasjonene:.
- Å forbedre datakvaliteten alene er ikke nok uten strukturreformer, datadrevet beslutningstaking vil i såfall forbli et uoppfylt mål. EU trenger en radikal nytenkning av elektroniske anskaffelser, støttet av lovgivning som gjenspeiler den digitale virkeligheten i 2025, ikke modellene fra 2014
- Erstatt det gjeldende juridiske rammeverket med en digital «førstetilnærming». EUs beslutningstakere bør tenke om – se anskaffelser fra et digitalt perspektiv i stedet for bare å gjøre lappe trinnvise på eksisterende rammeverk.
- Offentlige anskaffelser må bygges inn i bredere administrative systemer for å maksimere effektiviteten.
Bli den første til å kommentere på "Nordiske leverandører: Åpne for mer forhandlinger, vil ha enklere referanse-innhenting"