Den ca. 11 måneder gamle Lindesnes kommune skal skaffe seg anskaffelsesstrategi. To utfordringer står sentralt: Praksis i de tre tidligere kommunen har vært ulik, og det er et brennende politisk ønske om å satse på lokale leverandører – innenfor regelverkets rammer. Nå skal et utvalg der tre politikere er med, engasjere seg i utformingen av strategien – særlig å sørge for at de lokale bedriftene føler seg sett.
Bladet Lindesnes har omtalt kommunens arbeid med anskaffelser i en rekke artikler. Kommunen er en sammenslåing av tidligere Mandal kommune, Marnardal kommune og Lindesnes kommune. Nå skal en anskaffelsesstrategi for den nye kommunen på plass.
Den siste tiden har kommunen bl.a. måtte trekke anbudskonkurransen på brøyting og snørydding etter at innkjøpssjefen oppdaget flere feil. Tidligere i høst ble det også kjent at Matvareexpressen var eneste deltaker, og vant konkurransen om levering av dagligvarer til kommunale skoler og barnehager. Flere lokalbutikker reagerte kraftig, og kommunen måtte innrømme tabbe.
Ulik praksis tidligere
Mediedekningen har vist at det har vært ulik praksis i de forskjellige kommunene. Derfor mener kommunen at det er viktig at å få på plass en innkjøpsstrategi og lage et nytt innkjøpsreglement som internt kan styre virksomheten.
Politikerne i kommunen er opptatt av at det er viktig at det lokale næringslivet føler seg ivaretatt innenfor rammene av regelverket. Anbudskonkurranser i millionklassen ekskluderer mange lokale aktører fra å delta er et av synspunktene som fremmes:
Ikke favorisere
– Vi mener ikke å favorisere lokale aktører, men det handler om hvordan vi rigger anbudskonkurransene. Anbud i millionklassen ekskluderer mange lokale aktører. Vi kan ta grep for å legge til rette for og stimulere lokale til å delta. Da tenker jeg ikke bare på lokale aktører her i Lindesnes, men også i Agder, kom det frem i debatten om innkjøpsstrategien i de politiske organene i kommunen..
Innkjøpssjefen i kommunen har understreket at det ikke er lov å favorisere lokale aktører, men at man i noen tilfeller kan utnytte handlingsrommet og legge til rette for lokalt næringsliv. Det er muligheter for å arrangere leverandørtreff for å informere lokalt næringsliv om hvilke anbudsprosesser kommunen skal ha, og ved enkelte anledninger er ete også annonsert i lokalavisen for å fange oppmerksomheten til lokale leverandører. Kommunen har dessuten allerede mange avtaler med lokale aktører i kommunen.
Ad hoc-utvalg
Nå skal et ad hoc-utvalg bestående av tre politikere og representanter for rådmannens stab belyse og gi innspill til anskaffelsesstrategien. Resultatet skal til fornyet politisk behandling, ifølge et enstemmig formannskapsvedtak.
Bli den første til å kommentere på "Ny anskaffelsesstrategi – sterkt politisk engasjement for lokale aktører"