Staten og kommunene legger ikke nok vekt på miljø når de kjøper inn varer og tjenester. Det konstaterer regjeringen. Men nå skal det bli «andre boller». Med ny forskrift fra 1. mai og mer veiledning fra Difi skal innkjøpsmakten nå virkelig brukes som aktivt verktøy for bedre miljø og klima. Der miljø brukes som tildelingskriterium, skal hovedregelen være vekting på 30%.
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) har vedtatt en ny forskrift om miljø og klima i offentlige anskaffelser. Den skal bidra til at stat og kommuner gjør flere grønne innkjøp.
– Det er viktig at vi bruker innkjøpsmakten på en god måte. Nå legger vi til rette for flere grønne innkjøp, sier næringsminister Monica Mæland i en pressemelding fra regjeringen.
Miljø som tildelingskriterium = 30%
Det fremgår av den nye forskriften at oppdragsgivere skal legge vekt på å redusere belastningen på miljø og fremme klimavennlige anskaffelser. De kan stille miljøkrav i alle trinn av anskaffelsesprosessen der det er relevant og knyttet til leveransen. Der miljø er et tildelingskriterium bør det som hovedregel vektes minimum 30%, heter det. Det innebærer at når oppdragsgiveren skal ta stilling til hvem som får kontrakten, så skal kriterier for miljø telle minst 30% sammenliknet med f.eks. pris og kvalitet.
Dermed har regjeringen imøtekommet Stortingets anmodningsvedtak om å vekte miljø 30% ved offentlige anskaffelser.
Legger ikke nok vekt på miljø
Undersøkelser viser at staten og kommunene ikke legger nok vekt på miljø når de kjøper inn varer og tjenester. Svært få spør om hva innkjøpet vil koste miljøet. Og når de stiller miljøkrav, er de ofte uklare og vanskelige å evaluere.
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen understreker i pressemeldingen at den nye loven om anskaffelser pålegger det offentlige at innkjøp skal bidra til bedre miljø, og fremme klimavennlige løsninger der dette er relevant. Stat og kommuner må bruke innkjøpsmakten sin mer aktivt som et virkemiddel i omstillingen til et lavutslippssamfunn i Norge, påpeker Helgesen.
Trenger tilgang på veiledning
Oppdragsgivere i stat og kommune trenger tilgang på veiledning og må få økt kompetanse på grønne anskaffelser. Derfor har regjeringen styrket Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), slik at de kan veilede og støtte det offentlige med å fremme grønne innkjøp. Regjeringen styrket Difi med 15 millioner kroner i budsjettet for 2017.
Tildelingskriterium er neppe det mest treffsikre virkemiddel for å fremme klimavennlige løsninger. I mange tilfeller kan det være vanskelig å utforme effektive kriterier samt at et tilbud med dårligst oppfyllelse av kriteriet kan vinne konkurransen dersom prisen er lav. Den sikreste måten for å oppfylle miljøambisjoner er å inkludere miljøkrav i teknisk kravspesifikasjon, siden det vil være et kontraktskrav krav som leverandøren er forpliktet til å oppfylle.