Ny seriøsitets-veiledning – hvordan stille strengere krav uten å miste SMB-ene

Anbud365: Ny seriøsitets-veiledning – hvordan stille strengere krav uten å miste SMB-eneHensynet til små og mellomstore leverandører er viktig når DFØ lanserer veiledning om handlingsrommet for å stille strengere seriøsitetskrav enn hva anskaffelsesreglene krever. Divisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) (t.h) og advokat Henrik Bjørge i NHO Service og Handel (fotos: Strømsnes: DFØ; Bjørge: Moment Studio).

Skriv ut artikkelen

6. februar lanserer Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) en veiledning om handlingsrommet for å stille strengere krav til seriøsitet enn det anskaffelsesreglene krever. – For strenge krav kan gjøre det vanskelig for små og mellomstore leverandører å levere tilbud. Derfor er det viktig at oppdragsgivere har nødvendig kompetanse, sier divisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ. For noen bedrifter er kravene så omfattende at de velger å trekke seg fra det offentlige markedet, heter det fra NHO Service og Handel: – Dette er en utvikling som må stoppes.

Lanseringen av veiledningen skjer på et seminar samme dag. Veiledningen er et av tiltakene i forbindelse med gjennomføring av Norgesmodellen for et seriøst arbeidsliv. Den synliggjør muligheter for å for å stille krav til seriøsitet som går utover regelverkets minimumskrav. Hvor stort dette handlingsrommet er, må vurderes ut fra de rammene som regelverket oppstiller, heter det.

Bekjempe a-krim og sosial dumping

Relevante seriøsitetskrav kan bidra til å forhindre og bekjempe arbeidslivskriminalitet og sosial dumping i forbindelse med offentlige anskaffelser.

– For strenge krav kan gjøre det vanskelig for små og mellomstore leverandører å levere tilbud. Derfor er det viktig at oppdragsgivere har kompetanse om hvilket handlingsrom som finnes i anskaffelsesregelverket og hvilke vurderinger som må gjøres i forbindelse med hver anskaffelse, sier divisjonsdirektør Dag Strømsnes.

Eksempler og sjekkliste

Veiledningen inneholder flere eksempler og en sjekkliste som hjelper oppdragsgiver med å stille relevante og lovlige seriøsitetskrav. Veiledningen er ment å brukes sammen med DFØs veiledning om de nasjonale seriøsitetskravene og veilederen om beste praksis for kontraktsoppfølging, heter det på anskaffelser.no.

Norgesmodellen er innført for å fremme det seriøse arbeidslivet og bevare den norske arbeidslivsmodellen. Regjeringen har bl.a. innført nasjonale seriøsitetskrav for anskaffelser av bygg og anleggsarbeider og renholdstjenester. Disse nasjonale bestemmelsene utgjør minimumskrav som alle offentlige oppdragsgivere må etterleve i relevante kontrakter.

NHO Service og Handel

I en kommentar til veiledningen og arrangementet forteller at de advokat Henrik Bjørge i NHO Service og Handel at de i flere tiår har jobbet for å utvikle funksjonelle og effektive seriøsitetskrav. Målet er å balansere kravene slik at de både beskytter arbeidslivet og fremmer verdiskaping, uten å overbelaste leverandørene unødvendig.

– Offentlige oppdragsgivere har i enkelte tilfeller mistet oversikten over hva som kreves. Resultatet er ofte unødvendig komplekse krav som fører til doble eller triple administrative byrder, sier Henrik Bjørge. For noen bedrifter blir kravene så omfattende at de velger å trekke seg fra det offentlige markedet. Dette er en utvikling som må stoppes.

Kritisk gjennomgang

Bjørge etterlyser en kritisk gjennomgang og standardisering av kontraktsbestemmelser for å fjerne unødvendige kostnader for både bedrifter og samfunnet. Dette må gjøres uten å senke standardene for hva som forventes av en verdiskapende virksomhet som bidrar til oppdragsgiver, næringslivet og samfunnet. Denne balansegangen mellom krav og fleksibilitet er avgjørende for å sikre et sunt, bærekraftig og konkurransedyktig arbeidsliv.

– Vi vil nå gå gjennom den nye veiledningen for å se hva vi kan trekke på i dette arbeidet, sier Bjørge.

Bli den første til å kommentere på "Ny seriøsitets-veiledning – hvordan stille strengere krav uten å miste SMB-ene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.