Nye miljø- og klimakrav – Oslo skjerper rutiner for kontraktsoppfølging

Anbud365: Nye miljø- og klimakrav - Oslo skjerper rutiner for kontraktsoppfølging– Vi henter 12-14 nyansatte med kompetanse innen bærekraftig mat, klima- og miljøkrav og Oslomodellen for et seriøst og anstendig arbeidsliv, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Innkjøpstjenester i UKE (Utviklings- og kompetanseetaten) i Oslo kommune.

Skriv ut artikkelen

Oslo kommunes rutiner for kontraktsoppfølging er ikke tilpasset nye miljø- og klimakrav. De bygger på gammel metodikk. I tillegg er det behov for et digitalt kontraktsoppfølgingssystem for å samle inn gode data for reduserte klimagassutslipp og kunne dokumentere på faktiske resultater. For å realisere utslippskuttene som er lovet i anbudene, er det avgjørende med tett oppfølgning og gode kontraktsoppfølgings-systemer, heter det – og byens politiske ledelse har i sitt budsjettforslag for 2022 fulgt opp.

Oslo kommune anskaffer årlig for 28 mrd og gjennomfører årlig ca. 400 konkurranser. Klima- og miljøkrav treffer om lag alle kommunens anskaffelser. I bygg- og anleggsanskaffelser og anskaffelser som omfatter transport, skal miljø og klima utgjøre 15-30 % av tildelingskriteriet.

Oslo kommune stiller i økende grad krav til klima og miljø i anskaffelser. Miljøkrav er blant annet rettet mot bygg og anlegg, produkter, matvarer, transport, maskiner, veidrift, plast, materialer og til tiltak som bidrar til økt deling og gjenbruk. Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) ser et stort potensial i å kutte utslipp og øke miljøprestasjonen ved å videreutvikle rammeverket for hvordan inngåtte kontrakter følges opp. For å realisere utslippskuttene som er lovet i anbudene, er det avgjørende med tett oppfølgning og gode kontraktsoppfølgings-systemer.

Styrker kompetansen

UKE har behov ytterligere ressurser som skal ha ansvar for å utvikle og vedlikeholde et helhetlig rammeverk for kontraktsoppfølging for klima og miljø, samt anskaffelse av et digitalt kontraktoppfølgingssystem. I byrådets forslag til budsjett for 2022 ligger an til en betydelig styrking:

– Vi henter 12-14 nyansatte med kompetanse innen bærekraftig mat, klima- og miljøkrav og Oslomodellen for et seriøst og anstendig arbeidsliv, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Innkjøpstjenester i UKE til Anbud365.

UKE er i dessuten tildelt 1,5 mill i Klimasatsmidler til delfinansiering av denne satsingen – sammen med Asker kommune og Viken fylkeskommune.

Stedlig kontroll

HMSREG er Oslo kommunes digitale system for leverandøroppfølgning innenfor håndverkertjenester, bygg, anlegg og renhold. For å sikre en god oppfølgning av kontroll- og påseplikten gjennomfører kommunen stedlig kontroll av arbeiderne på kommunens konsernovergripende rammeavtaler for håndverkertjenester og daglig renhold. I tillegg gjennomfører vi revisjoner av leverandørene for å sikre at de følger Oslo kommunes seriøsitetsbestemmelser (Oslomodellen).  

En av de nye medarbeiderne skal med i seksjon for samfunnsansvar for å bidra inn i kommunens arbeid med stedlig kontroll etter digitalt system for leverandøroppfølgning.

Bli den første til å kommentere på "Nye miljø- og klimakrav – Oslo skjerper rutiner for kontraktsoppfølging"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.