Offentlige anskaffelser på ti år: Viktig verktøy på vei inn i ledergruppene

Anbud365: Offentlige anskaffelser på ti år Viktig verktøy på vei inn i ledergruppeneVann- og avløpsetaten i Oslo kommune vant Anskaffelsesprisen 2017 for bærekraftige anskaffelser med prosjektet NoDig Challenge. Prisen ble delt ut på Anskaffelseskonferansen sist høst. Fra utdelingen: Tina Kjeldgaard-Petersen og Christian Tveitnes fra Oslo kommune - og helt til høyre avdelingsdirektør Dag Strømsnes (Difi). Prisen er et litografi av Alf C. Hvaring.

Skriv ut artikkelen

Gradvis løftes offentlige anskaffelser opp til og inn i virksomheters ledergruppe og får et strategisk preg. Mer og mer er offentlige anskaffelser blitt et effektivt verktøy til å nå mål som er viktige for den generelle samfunnsutvikling ut over å skape verdi gjennom selve kjøpet. Dette er utvilsomt to av de mest spennende trekkene i siste ti års utvikling i offentlige anskaffelser. I år rettes manges blikk, ikke minst Difi-avdelingsdirektør Dag Strømsnes’, mot den kommende stortingsmeldingen.

I november i fjor arrangerte Difi en praktfull Anskaffelseskonferanse. Det var den tiende i rekken, og Strømsnes fikk anledning til å gi et bilde av utviklingen i disse årene. Ikke av form eller innhold når det gjelder selve konferansen, men hvordan status for offentlige anskaffelser var da og er nå. Strømsnes har vært med hele tiden.

Han gledet seg over at anskaffelser var kommet høyere opp på agendaen i mange virksomheter. Langt fra alle, så det er mye jobb igjen, minnet han om, men samtidig trakk han fram noen av de som er kommet lengst i så måte – Skatteetaten, Universitetet i Oslo og kommunene Bergen og Oslo.

Nye utfordringer

Ti år tilbake i tid var det selve konkurranseutsettingen som var utfordringen. Det er det fremdeles, men nå er det mer. Det dreier seg eksempelvis om innovasjon, digitalisering og miljø og samfunnsansvar, og her bidrar Difi med kompetanse på ulike måter.

Det er varslet en stortingsmelding om offentlige anskaffelser. Den kommer i beste fall rett før sommeren, men helst over sommerferien, skal man tolke statssekretær Lars Jacob Hiim fra Nærings- og fiskeridepartementet på konferansen. Uansett, Strømsnes ser frem til at meldingen kommer. Vi har en regjering som virkelig satser på offentlige anskaffelser, sa han, og det blir spennende å se hva meldingen bringer og hva Stortinget sier.

Positive begivenheter

Tre spesielt positive begivenheter i det siste, sett med Difi-øyne, var etableringen av Statens innkjøpssenter, at Difi igjen fikk penger til «re-etablering av grønne innkjøp» og at Nasjonalt program for leverandørutvikling (nå også Innovative anskaffelser) får støtte til sitt arbeid med å fremme innovasjon.

Den som begir seg inn i hva som skjer på innovasjonsfronten, ikke minst i regi av leverandørutviklingsprogrammet, vil bli positivt overrasket over alt som skjer, poengterte Strømsnes. Han var berettiget stolt av leverandørutviklingsprogrammet, som Difi er medeier i, og de fenomenale resultatene som er oppnådd.

Innovasjoner i hverdagen

Det nye regelverket brakte med seg en ny anskaffelsesprosess, innovasjonspartnerskap. Stavanger kommune er kommet lengst blant de få som allerede har våget seg på å prøve denne muligheten, men flere er på gang. Utfordringen er, konstaterte Strømsnes, å bringe alle de innovative løsningene inn i hverdagen, slik at virksomhetene kan få praktisk nytte av hva som er utviklet.

Så ble han konfrontert med medieoppslag om hvor ille det kan å med offentlige anskaffelser, saken om stortingsgarasjen ble spesielt nevnt. Han minnet da om at det årlig var 12 000 anskaffelser over 500 000 kroner, og at mange av dem var kompliserte. Det offentlige likebehandle samtidig som det skal skapes verdi for pengene. En krevende balanse i praksis, konstaterte Dag Strømsnes.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser på ti år: Viktig verktøy på vei inn i ledergruppene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.