Departementene forbindes oftest som utgangspunkt for nye krav til landets mange offentlige innkjøpere. Spesielt i det siste knyttet til bærekraft. Men departementene driver også selv anskaffelser – med flere miljømål: Innen 2025 skal departementsfellesskapet bl.a. ha en samlet andel miljømerkede innkjøp på 30 % innenfor produktkategoriene forbruksartikler og møbler. De fremgår av miljørapporten deres for 2022.
Departementsfellesskapet omfatter 15 Departementer, Statsministerens kontor (SMK) og Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS). De har sammen etablert felles miljømål og har nå rapportert fra 2022: «Miljørapport 2022 Miljøvennlig departementsvirksomhet moderniserer og effektiviserer staten».
To anskaffelsesmål
En viktig del av departementsfellesskapets miljøpolicy er å fremme innovasjon og klimavennlige løsninger. I dette inngår sirkulærøkonomi; det handler om å redusere forbruk, og støtte opp under selskaper innen sirkulære forretningsmodeller i tråd med intensjonene i anskaffelsesregelverket, fremgår det av 2022-rapporten.
Departementene, SMK og DSS har felles miljømål, hvorav to dreier seg om anskaffelser:
- Departementsfelleskapet skal innen 2025 ha en samlet andel miljømerkede innkjøp på 30 % innenfor produktkategoriene forbruksartikler og møbler
- Alle rammeavtaler skal ha et uttrykt krav til miljø. I avtaler som har stor negativ miljøpåvirkning skal miljø inngå som et av tildelingskriteriene.
DSS fremforhandler rammeavtaler på vegne av departementene og SMK. I tillegg er departementsfellesskapet underlagt fellesavtaler inngått av Statens innkjøpssenter (STI).
Anskaffelsesstrategi
I 2022 ble det vedtatt en felles anskaffelsesstrategi som skal sikre at departementsfellesskapet bidrar til å redusere miljøbelastning, forhindre arbeidslivskriminalitet og sosial dumping og sikre respekt for grunnleggende menneskerettigheter og universell utforming – i tillegg til like konkurransevilkår for næringslivet. Anskaffelsene skal også bidra til å sikre et godt omdømme og tillit til offentlig anskaffelsesvirksomhet.
Risikovurderinger av anskaffelsene gjøres, markedsdialog og deltakelse i ulike innkjøpsnettverk hører med – for å sikre at det stilles egnede krav og kriterier i tråd med utviklinger i markedet. Denne prosessen og fastsatt risikonivå legger også grunnlaget for videre kontraktsoppfølging og dialog med valgte leverandører, konstaterer departementsfellesskapet.
Risikoanskaffelser
I 2022 ble det stilt krav og kriterier i flere risikoanskaffelser som f.eks. møbler, uniformer, blomster og flytte- og monteringstjenester. I tillegg var miljø også et tildelingskriterium i disse anskaffelsene. Det ble også stilt krav om miljøvennlig transport, miljømerkede produkter, bruk av kjemikalier, type emballasje og avfallshåndtering, i tillegg til lønns- og arbeidsvilkår og ivaretakelse av grunnleggende menneskerettigheter.
Bli den første til å kommentere på "Om to år: 30 % miljømerkede innkjøp av forbruksartikler og møbler"