Oslo kommune skjerper kravene til sine leverandører med det for øyet ytterligere å klemme til overfor de useriøse. Dette fremgår av et utkast til revidert Oslomodell. Ikke minst understrekes at oppfølgingen av kravene må bli bedre. I alle kommunens anskaffelser skal det ifølge utkastet ligge et obligatorisk grunnkrav om respekt for grunnleggende menneskerettigheter, grunnleggende arbeidstakerrettigheter og folkerettens forpliktelser.
Overfor regjeringen gjør kommunen oppmerksom på at Oslomodellen for øyeblikket er under revidering, og at det er et administrativt utkast som oversendes til bete for regjeringens eget arbeid med å utvikle en tilsvarende modell, Norgesmodellen.
Av utkastet fremgår det at kommunens virksomheter aktivt skal benytte reserverte kontrakter for bedrifter med tilrettelagte arbeidsplasser i de tilfeller der dette kan dekke kommunens behov. For å sikre at Oslo kommunes virksomheter benytter reserverte kontrakter, foreslås det at Utviklings- og kompetanseetaten så langt det lar seg gjøre skal inngå samkjøpskontrakter på overnevnte områder, og at virksomhetene for øvrig er forpliktet til å benytte disse.
Sosiale krav
Kommunen skal gjennom sine anskaffelser stille krav til leverandører om å respektere grunnleggende menneskerettigheter, grunnleggende arbeidstakerrettigheter og folkerettslige forpliktelser. For å sikre at kommunens sosiale krav er i tråd med utviklingen på fagområdet og beste praksis, foreslås kravene videreført, men med flere endringer:
- å innføre sosiale krav med ulike nivåer som skal benyttes avhengig av kontraktens verdi, varighet og risiko for å sikre at kommunen stiller krav som står i forhold til leveransen.
- å utvide kravenes virkeområde ved å innføre et obligatorisk grunnkrav om respekt for grunnleggende menneskerettigheter, grunnleggende arbeidstakerrettigheter og folkerettens forpliktelser i alle anskaffelser uavhengig av art, verdi, varighet og risiko.
- at det stilles tydeligere krav til leverandørens arbeid med anerkjent metodikk for aktsomhetsvurderinger, i tråd med åpenhetsloven og utvikling for øvrig på området.
- en adgang til å dele resultater fra oppfølging av leverandører som gjør det mulig å samarbeide mer effektivt med andre offentlige oppdragsgivere. Da slipper oppdragsgiverne å følge opp samme forhold hos samme leverandører og leverandørene trenger ikke forholde seg til ulike føringer og flere oppfølginger av samme slag.
- nye sanksjoner ved brudd på de sosiale kravene, for å styrke muligheten for mer hensiktsmessig og effektiv kontraktsoppfølging.
Åpenhet og atskilte garderober
Det foreslås for øvrig innført bl.a. krav om at leverandører og underleverandører skal respektere krav til yrkesmessig integritet – inkludert åpenhet om eierstrukturer, selskapshistorikk og regnskap, krav til at leverandøren sørger for atskilte garderober for kvinner og menn uavhengig av hvilke kjønn som for tiden arbeider på byggeplassen og krav til at leverandøren før kontraktsoppstart informere medvirkende arbeidere om deres rettigheter i henhold til Oslomodellen og gjeldende arbeidslovgivning.
Bedre oppfølging
I utkastet tas det også til orde for å be kommunens virksomheter iverksette virksomhetsspesifikke tiltak for å bedre oppfølgingen av Oslomodellens seriøsitets- og sosiale krav, inkludert utarbeide en plan for hvordan mer aktiv bruk av sanksjoner kan sikre bedre kontraktsoppfyllelse. Det er viktig å være klar over at tilstrekkelig oppfølging av Oslomodellens strenge og omfattende krav krever betydelige ressurser og kompetanse både i kommunens virksomheter og hos leverandørene, heter det.
Bli den første til å kommentere på "Oslo skjerper kampen mot de useriøse, strammer til overfor leverandørene"