Via Klimasats-midler fra Miljødirektoratet satser Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) i Oslo kommune på uttesting av sirkulære løsninger for å hindre at avfall oppstår. UKE vil bidra i arbeidet med å kartlegge avfallsflokene, identifisere sirkulære behov, ta i bruk aktuelle finansielle støtteordninger, og være en sparringspartner i innovative prosesser for kommunens virksomheter. I spissen for dette arbeidet står innkjøpsrådgiver Mari Guttormsen.
Som en av Norges største innkjøpere skal Oslo kommune bruke anskaffelser som strategisk virkemiddel for gjenbruk og redusert materielt forbruk. Dette er mulig ved å sikre at det kommunen allerede eier utnyttes lenge og effektivt, og ved å tilrettelegge for størst mulig ombruk og sirkulering av ressurser gjennom innkjøp.
Mari Guttormsen skal utforske de sirkulære behovene i kommunen, initiere samarbeid og finne de avfallsflokene som skal løses med innovasjon som verktøy. – Vi ønsker å identifisere prosjekter som kan bygge bro fra kjøp og kast til en mer sirkulær økonomi, slår hun fast.
Hun er helt i oppstartsfasen, og steg én er nettverksbygging i flere retninger. Mot kommunenes ansatte for å finne de rette sirkulære behovene og mot leverandørsiden for å finne de spennende løsningene. Og ikke minst mot støtteapparatet for å kunne bygge på andres erfaringer og bruke de verktøyene som er tilgjengelige for å gjennomføre prosjekter som bidrar til avfallsreduksjon. Tenk sirkulært er et StartOff-prosjekt som pågår, her skal det utvikles løsninger for å gjøre det enklere for ansatte som tar innkjøpsrelaterte beslutninger å velge sirkulært.
Må først bli kjent
Målet nå er å komme i kontakt med ansatte som vet at det oppstår unødvendig avfall, ser potensial for å tenke innovativt eller har en sirkulær idé. Det betyr å oppsøke og delta på ulike arenaer og koble seg på prosesser hvor det kan være ansatte og virksomheter med relevante behov. – Vi jobber også med ulike tiltak for å spre informasjon om arbeidet, blant annet planlegging av arrangement som kan være arenaer for sirkulære problemstillinger, opplyser hun til Anbud365. Mulighetene her er mange. Jobber du i Oslo kommune og brenner inne med en sirkulær idé, ikke nøl med å ta kontakt.
– Målet er å hindre at avfall oppstår, og du må ikke nødvendigvis jobbe med anskaffelser for å dele en sirkulær idé. Vi er åpne for alle slags innspill fra ansatte i alle deler av kommunen, sier Guttormsen. Ta kontakt med meg på mari.guttormsen@uke.oslo.kommune.no.
Vil avfall til livs med samarbeid om sirkulære løsninger
I søknaden til Klimasats ble det vektlagt at kommunen skal ta initiativ til samarbeid med aktører som StartOFF og Leverandørutviklingsprogrammet, samt Oslo Business Region. Målet er å utnytte innovasjonskraften hos leverandører, oppstartsselskaper, sosiale entreprenører, lære‐ og arbeidstreningsbedrifter e.l. til å hindre at ressurser blir avfall.
– Vi er akkurat kommet i gang med samtaler for å bygge nettverk med de ulike aktørene. Målet er å finne å finne de gode prosjektene i koblingen mellom behov i kommunen og løsninger, ideer og kapasitet på leverandørsiden, understreker hun.
– Løsningene det er behov for finnes ikke nødvendigvis i dag. Innovasjon og innovative anskaffelser er viktig for å utvikle nye løsninger, forretningsmodeller og verdikjeder som fører til minst mulig avfall, legger Guttormsen til.
Bli den første til å kommentere på "Oslo tenker innovativt om avfallsfloker"