På dagens Anbud365-webinar: Sikkerhet kan bli konkurransefortrinn

Anbud365: På dagens Anbud365-webinar: Sikkerhet kan bli konkurransefortrinnDe to foredragsholderne på dagens Anbud365-webinar, advokatene Wenche Sædal (t.v.) og Hedvig Moe, begge Thommessen, ønsket seg en veiledning i hvordan håndtere anskaffelser der det er knyttet sikkerhetshensyn til (foto: Thommessen).

Skriv ut artikkelen

Leverandører på hugget etter å kapre offentlige kontrakter bør utnytte dagens sikkerhetssituasjon som et konkurransefortrinn. De bør skaffe seg informasjon om hvordan mulige oppdragsgivere har det når det gjelder sikkerhetskrav, og sørge for at de selv er klare til å leve opp til ulike slike krav som stilles i anskaffelser. For dagens trusselbilde forsvinner ikke med det første. Dette var noe av budskapet fra Thommessen-advokatene Wenche Sædal og Hedvig Moe på dagens Anbud365-webinar.

Godt 1000 hadde meldt seg på til webinaret om sikkerhet i anskaffelser. Når vi dessuten registrerte at ikke langt unna 650 på det meste fulgte arrangementet, forteller det at temaet er svært aktuelt. Ikke bare for tradisjonelle bransjer knyttet til nasjonal sikkerhet – energi, politi, transport, forsvar etc. – men en langt bredere krets. Forklaringen er selvsagt den stadig mer tilspissede trusselsituasjonen – også i våre nærområder, og de mer og mer utspekulerte metodene å skaffe seg sikkerhetsfølsom informasjon på fra fremmede makter.

Fire hovedområder

Enten det dreier seg om sikkerhetsgraderte anskaffelser eller ikke, er det fire hovedområder å se til for å håndtere trussel- og risikobildet: IT, personell, objekt og leverandører. Objekt er eksempelvis slikt som jernbaneskinnegang, oljerørledning, ditt eget kontor etc.

Dersom det dreier seg om en sikkerhetsgradert anskaffelse skal oppdragsgiver sikre seg en sikkerhetsavtale med leverandør, leverandøren skal klareres og personellet skal sikkerhetsklareres eller gis autorisasjon til å håndtere informasjon med gitt gradering. Det er viktig, understreket foredragsholderne, å beregne tid til klarering/autorisasjon ettersom det kan ta tid for Nasjonal sikkerhetsmyndighet å behandle en søknad om slikt.

Risiko og konkurransefortrinn

Uansett er det sentralt for oppdragsgiver å legge inn risikovurderinger ved planlegging av anskaffelsen. Man bør ha en plan for tiltak og håndtering.

Viktig er det å huske på at det ikke er lovlig å bruke hensyn til beredskap og nasjonale sikkerhetsinteresser som grunn for å forbeholde offentlige kontrakter til norske leverandører.

Men for leverandører ligger det muligheter for å kunne utnytte sikkerhetssituasjonen som et konkurransefortrinn. De to foredragsholderne var tydelige på at dagens trusselbilde ikke vil endre seg i det nærmeste fremtid, dret forblir der. Og med de metoder som i dag benyttes, vil det knapt være noen bransjer som helt og holdent kan slå fast at dette ikke gjelder dem.

Råd til leverandører på hugget

Rådene til leverandører fra dagens webinar er at de bør gjøre seg kjent med utfordringer og risiko i deres bransje, gjerne spille inn sikkerhet som tema i markedsdialog eller til konkurransegrunnlag som er ute på høring. Leverandører kan også posisjonere seg i forkant ve då bruke sikkerhetsloven som rammeverk for eget sikkerhetsarbeid.

Noen spørsmål kan også være verd å stille seg for en leverandør som ønsker seg sikkerhetshensyn som konkurransefortrinn: Er oppdragsgiver del av en sikkerhetssensitiv sektor? Er oppdragsgiver underlagt sikkerhetsloven? Vil det aktuelle prosjektet ha relevans opp mot nasjonale sikkerhetsinteresser?

Holde seg ajour

Det er også, slik at en oppdragsgiver som pt ikke er underlagt sikkerhetsloven, kan bli det, så det gjelder å holde seg ajour. Og kravene etter sikkerhetsloven kan gjelde en hel anskaffelse eller bare en del. For oppdragsgivere kan det være av betydning at disse kravene gjelder så vel konkurranse- som kontraktfasen.

Hvor hårsår situasjonen nå er, kom frem av et eksempel som ble trukket frem på webinaret. Det er amerikanske virksomheters som ikke vil kjøpe fra norske leverandører fordi de har kinesere med i leverandørkjeden sin.

Veiledning

Anskaffelsesutvalget foreslår ingen betydelige endringer når det gjelder sikkerhet og beredskap, men anbefaler at disse hensynene tasa inn i formålsparagrafen i det lovverket som ventes. Og på webinaret ønsket advokatene Wenche Sædal og Hedvig Moe, begge Thommessen, seg en veiledning i hvordan håndtere anskaffelser der det er knyttet sikkerhetshensyn til.

Bli den første til å kommentere på "På dagens Anbud365-webinar: Sikkerhet kan bli konkurransefortrinn"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.