Norske virksomheter er midt inne i en storstilt oppdatering av innkjøpssystemene sine. To av tre offentlige og private virksomheter i en undersøkelse KPMG har gjennomført, melder om behov for – eller er i gang med – å bygge opp anskaffelses-kapasitet. I rapporten, som Anbud365 har fått tilgang til, at det først og fremst er digitalisering, risiko og bærekraft som ligger bak.
I arbeidet med KPMG-rapporten «Building new capabilities in unsettling times» har revisjons- og konsulentselskapet snakket med innkjøpssjefene i 30 av Norges største fra privat og offentlige virksomheter. Det gjelder bl.a. DNB, Telenor, Equinor, Forsvarets logistikkorganisasjon, Forsvarsbygg, NRK, Norsk Tipping, Statkraft, Statnett, Sykehusinnkjøp og Tolletaten.
Selv om erfaringer fra pandemien og krigen i Ukraina var sentrale deler av dialogen i undersøkelsen, var det dominerende temaet likevel virksomhetenes ambisjoner om å bygge opp kapasitet i anskaffelsesteamene. Det gjaldt først og fremst, fremgår det av rapporten: Digitalisering av innkjøpsfunksjonen, risikostyring og bærekraftige leveransekjeder.
75% ønsker å bytte ut
Det er hovedsakelig to grunner til at 75% av virksomhetene ønsker å bytte ut sine systemer: økt fokus på digitalisering og at det systemet mange av virksomhetene har brukt frem til nå, er i ferd med å bli utdatert. Sourcing, kontraktstyring og leverandørstyring er stikkord for de mest sentrale prosjektene i oppdateringen.
Det at mange virksomheter benytter aldrende systemer for sourcing og kontraktstyring, mener KPMG åpenbart er spesielt for Norge. Mange – også innovative – prosjekter med formål å erstatte dagens system er planlagte igangsatt i år, heter det.
Økt strategisk rolle for innkjøp
Digitalisering- prioriteringen åpner også for at innkjøpslederne i større grad kan gi innkjøp en større og utvidet strategisk rolle, heter det i rapporten.
Et område der innkjøpsfunksjonen må spille en viktig rolle er bærekraft. Dette er et område som står høyt på agendaen til alle virksomhetene KPMG har snakket med. Likevel oppgir over halvparten av dem at de ikke har praktiske aktiviteter og prosesser på plass for å redusere klimagassutslipp i verdikjedene sine.
Når det gjelder risikostyring, er det en rekke risiko-områder, hvorav mange sektor-spesifikke, som gjør at det er behov for styrket kapasitet. I tillegg trengs også ofte verktøy for å styre prosesser og tredjeparts-risikoen, ifølge rapporten.
Bli den første til å kommentere på "Rapport: Stor-satsing på å bygge opp anskaffelses-kapasitet"