Regjeringen: Nå blir det forenklinger, det som står i veien skal fjernes

Anbud365: Regjeringen: Nå blir det forenklinger, det som står i veien skal fjernesDet er et betydelig potensial for å redusere transaksjonskostnadene for anskaffelser av mindre størrelse, heter det i forslaget fra regjeringen til endringer i anskaffelsesloven. På bildet næringsminister Cecilie Myrseth (foto: David Berg Tvetene).

Skriv ut artikkelen

I sitt forslag til ny anskaffelselslov foreslår regjeringen å feie unna den paragrafen i dagens anskaffelselslov som hindrer en forenkling av nasjonale anskaffelser – under EU/EØS-tersklene. Får den Stortinget med seg på det, kan arbeidet med forenkling sette i gang for alvor. Men allerede i lovforslaget tar regjeringen grep. Anskaffelsesreglene skal ikke når den nye loven trer i kraft, gjelde for kjøp under 300 000 kroner. I dag er denne grensen 100 000. 

I «Prop. 147 L (2024–2025) Lov om endringer i anskaffelsesloven (samfunnshensyn mv.)» foreslås det endringer som skal legge til rette for å innføre enklere regler om mindre offentlige anskaffelser.

Hovedgrep

Et hovedgrep fra regjeringens side er å foreslå å oppheve anskaffelsesloven § 4, som lyder slik:

«§ 4.Grunnleggende prinsipper

Oppdragsgiveren skal opptre i samsvar med grunnleggende prinsipper om konkurranse, likebehandling, forutberegnelighet, etterprøvbarhet og forholdsmessighet.»

Etter Nærings- og fiskeridepartementets (NFDs) vurdering er det et betydelig potensial for å redusere transaksjonskostnadene for anskaffelser av mindre størrelse. Departementet tar sikte på å forenkle det forskriftsfestede regelverket for anskaffelser under EØS-terskelverdi, heter det i proposisjonen. Slik anskaffelsesloven er utformet i dag, er det imidlertid enkelte bestemmelser som vanskeliggjør forenklingsgrep som Anskaffelsesutvalget har foreslått.

Oppheve anskaffelseslovens §4

For å kunne gjennomføre de foreslåtte forenklingsgrepene i forskrifts form, er det nødvendig å endre enkelte bestemmelser i anskaffelsesloven. Ved å oppheve anskaffelsesloven § 4 kan departementet gå i gang med forenklingen sin, forutsatt at Stortinget ikke setter seg på bakbena. Departementet vurderer, i likhet med utvalget, å legge til grunn de EØS-rettslige prinsippene under EØS-terskelverdi, kan være til hinder for forenkling av anskaffelser som ikke reguleres av EØS-retten.

– De EØS- rettslige prinsippene er utviklet med henblikk på anskaffelser med grensekryssende interesse, og er ikke utformet for nasjonale anskaffelser som kun har en intern interessesfære, slår NFD fast.

Når §4 foreslås opphevet, understreker departementet, innebærer ikke det en materiell endring av rekkevidden av forvaltningsrettslige regler om f.eks. habilitet og taushetsplikt eller øvrig bakgrunnsrett.

Fra 100 000 til 300 000

Departementet foreslår dessuten å heve innslagspunktet for når anskaffelsesloven skal gjelde, til fra 100 000 til 300 000 kroner eksklusiv merverdiavgift. Anskaffelser under 300 000 kroner reguleres dermed av alminnelige forvaltningsrettslige regler

Anskaffelsene under EØS-terskelverdi utgjør omtrent 75% av offentlige anskaffelser i antall. Den samlede kontraktsverdien av disse anskaffelsene er imidlertid mindre enn ti prosent av de totale estimerte kontraktsverdiene.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringen: Nå blir det forenklinger, det som står i veien skal fjernes"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*