Retter åpenhets-kritikk mot kommunale anskaffelser under terskelverdi

Anbud365: Retter åpenhets-kritikk mot kommunale anskaffelser under terskelverdiNorske kommuner gjør det generelt godt på åpenhet på flere områder, heter det i en Transparency International-kartlegging, men det er fortsatt betydelige forbedringsmuligheter, spesielt innen bl.a. kommunale anskaffelser. På bildet, generalsekretær Gurto Slettemark i den norske avdelingen av Transparency International (foto: Thomas Brun/NTB-kommunikasjon).

Skriv ut artikkelen

Åpenhet for anskaffelser under terskelverdien er svært lav. Det mangler oversikt over hvilke kontrakter som er inngått, til hvilken pris, og hvem som er leverandør. Det er en svakhet ved kommunale anskaffelser, fremgår det av årets åpenhetsmåling av kommuner i regi av Transparency International. Målet med kartleggingen er å fremme åpenhet, brukervennlighet og bedre kommunal praksis.

Rapporten “Transparency Index of Local Authorities 2024” vurderer åpenheten og tilgjengelighet av informasjon på kommunale nettsider i Latvia og Norge. En tilsvarende kartlegging ble også gjennomført i 2021, melder nkrf.no.

10 norske kommuner

Rapporten fremhever flere nøkkelområder for forbedring og gir innsikt i hvordan kommunene kan øke sin åpenhet for å styrke tilliten blant innbyggere og interessenter. Den er basert på både kvalitative og kvantitative data samlet i 2024, og evaluerer 43 latviske og 10 norske kommuner: Oslo, Kongsberg, Arendal, Sandnes, Stord, Steinkjer, Bodø, Andøy, Senja og Hasvik.

Også kommunale anskaffelser blant områdene som er undersøkt, og her er resultatene for de norske kommunene.

Kommunale anskaffelser

  • Styrker: Større anskaffelser publiseres på den nasjonale portalen Doffin, som gir en viss standardisering og tilgjengelighet.
  • Svakheter: Åpenhet for anskaffelser under terskelverdien er svært lav. Det mangler oversikt over hvilke kontrakter som er inngått, til hvilken pris, og hvem som er leverandør.

Etikk og antikorrupsjon

Også etikk og antikorrupsjon er et område i undersøkelsen, og de «norske» resultatene er oppsummert slik:

•        Styrker: Enkelte kommuner, som Oslo og Senja, har dedikerte sider for etikk og antikorrupsjon som inkluderer varslingskanaler. Disse eksemplene viser en bevissthet om behovet for å forebygge korrupsjon.
•        Svakheter: Få norske kommuner har iverksatt eller publisert anti-korrupsjonsplaner. Ingen av de undersøkte kommunene hadde en tydelig rapport om implementering av anti-korrupsjonsarbeid.

Betydelige forbedringsmuligheter

Norske kommuner gjør det generelt godt på åpenhet i flere av disse områdene, heter det, men det er fortsatt betydelige forbedringsmuligheter, spesielt innen anti-korrupsjon, kommunale anskaffelser og innbyggerinvolvering i budsjettprosesser.

Bli den første til å kommentere på "Retter åpenhets-kritikk mot kommunale anskaffelser under terskelverdi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.