Søker seg med i et innkjøpsamarbeid igjen, savnet tilgang på kompetanse

nbud365: Søker seg med i et innkjøpsamarbeid igjen, savnet tilgang på kompetanseKommunedirektør Anders Skipenes i Gloppen kommune, som i noen tid forsøkte seg på enegang, men som nå søker seg med i et innkjøpssamarbeid med andre kommuner igjen.

Skriv ut artikkelen

For to og et halvt år siden ville de ikke være med i et innkjøpssamarbeid med andre kommuner. Nå er erfaringene evaluert, og et enstemmig formannskap i Gloppen kommune i Nordfjord vil nå gjerne være med i et slikt samarbeid. Savnet av tilgang til kompetanse om innkjøp er en hovedgrunn til snuoperasjonen, mulighetene for gevinster på noe sikt en annen.

Gloppen kommune er en kommune i Vestland fylkes, i tidligere Sogn og Fjordane fylke – med nærmere 6000 innbyggere. Før fylkessammenslåingen var kommunen med i Sogn og Fjordane fellesinnkjøp. Like før Hordaland sammen med Sogn og Fjordane ble slått sammen sendte Kinn invitasjon om deltakelse i det nye samarbeidet, men Gloppen svarte den gangen nei takk i april 2020.

Men tidligere i år kom erfaringene med å stå utenfor på bordet, og det førte til at kommunestyret gav kommunedirektøren fullmakt til å forhandle om deltakelse i samarbeidet.

Særlig viktig ved klagehåndteringen

Resultatet av forhandlingene er nå på vei i det politiske landskapet. Hovedgrunnen til å bli med i et innkjøpssamarbeid er tilgangen til kompetanse om innkjøp, slår kommunedirektøren fast i sin anbefaling som formannskapet nylig sluttet seg til, og: – Regelverket for offentlige innkjøp er komplisert, og ved å inngå i et samarbeid får vi tilgang til kunnskap vi i dag ikke har i kommunen. Dette er særlig viktig i klagehåndteringen, der vi i dag er helt avhengige av å kunne hente inn ekstern juridisk kompetanse. På sikt er det også en økonomisk gevinst ved at samarbeid om innkjøp vil kunne gi lavere innkjøpspriser.

Han fremhever riktignok at det vil ta noe tid å realisere gevinsten. Men bedre kunnskap om innkjøp, tilgang til felles avtaler som er forhandlet på vegne av mange kommuner (volumgevinst) og dermed at de på sikt relativt sett kan redusere kostnadene sine.

Dersom Gloppen kommune alene skal gjennomføre anbud og inngå avtaler, vil de måtte regne med å hente inn ekstern juridisk hjelp til mellom NOK 100 000 til 150 000 i året, heter det. Denne kostnaden er innarbeidet i avtalen.

Klima, miljø og lokale

Avtalen er utformet slik at Gloppen kommune aktivt må vedta å bli med i alle avtaler. Dersom kommunedirektøren av ulike grunner mener at kommunen ikke er tjent med å bli med, kan Gloppen la være. Men da må kommunen selv gjennomføre anbudet uten hjelp fra innkjøpssamarbeidet. Kommunestyrets føringer om klima og miljø kan dermed

følges opp. Dersom kjøpet samlet i kontraktsperioden er under gjeldende terskelverdi, kan kommunen inngå avtale lokalt, heter det i anbefalingen fra kommunedirektøren. Han legger imidlertid til at hovedregelen i lovverket er ikke-diskriminerende utlysinger der kommunene har begrenset anledning til å favorisere lokale leverandører uten en åpen konkurranse der den lokale leverandøren eventuelt vinner konkurransen.

Bli den første til å kommentere på "Søker seg med i et innkjøpsamarbeid igjen, savnet tilgang på kompetanse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.