1. juli i år skal en ny, revidert lov om offentlige anskaffelser tre i kraft, men først nærmere midten av juni blir det kjent hvordan den blir. Deretter skal det komme forskrifter, ifølge tidsplanen til Nærings– og fiskeridepartementet. Spørsmålet er om denne tidsplanen sprekker.
Regjeringen har antydet at den nye – eller rettere: den reviderte – loven om offentlige anskaffelser skal tre i kraft 1. juli i år. Lovforslaget (Prop. 51 L (2015/2016)) ble fremmet i statsråd 22. januar i år. 4. februar ble forslaget oversendt næringskomiteen i Stortinget for behandling. Saksordfører er Odd Omland (a). Regjeringspartiene sammen med støttepartiene i Stortinget har flertall i komiteen. Alle partier, så nær som Miljøpartiet De Grønne, er representert.
Komiteinnstilling 2. juni
Komiteen arrangerer høring knyttet til lovforslaget 14. april, og har satt 2. juni for avgivelse av innstilling. Det peker i retning av første gangs stortingsbehandling i uke 23, dvs. mellom 6. og 10. juni. I de siste ukene i vårsesjonen er det møter alle dager i Stortinget. Fredag 17. juni er siste møtedag i vårsesjonen.
Hvis flertall for komiteens forslag, skal annengangs lovbehandling skje minimum tre dager etter. Da er det selve lovvedtaket som skal behandles, ikke innstillingen. Sanksjon kommer i første statsråd etter endelig vedtak i Stortinget.
Trolig trengs ikke en tredje behandling av Stortinget. Det er hvis Stortinget ved annen gangs behandling skulle komme til et annet resultat enn ved første gang behandling at lovsaken kommer til behandling en tredje gang i Stortinget. Det er neppe trolig i saken om lov om offentlige anskaffelser, selv om det også denne gang kan oppstå politisk strid om enkeltheter i loven.
Forskriftene?
På spørsmål fra Anbud356.no om når tilhørende forskrifter vil foreligge, svarer seniorrådgiver/kommunikasjon i Nærings– og fiskeridepartementet, Christine Spersrud Haug:
– Departementet tar sikte på å fastsette de nye forskriftene så raskt som mulig etter at Stortinget har vedtatt ny lov om offentlige anskaffelser.
Selv om den offisielle kommunikasjonen mellom Stortinget og Regjeringen skal gå via fagstatsråden, er det nok såpass god underhånden–kontakt at de fagansvarlige for loven i departementet holder seg løpende og godt orientert om komitebehandlingen. Det betyr at de nødvendige forskriftene kan foreligge ganske raskt etter at Stortinget har gjort sitt vedtak. Formodentlig avklares dessuten hvilke av de eventuelle politiske stridsspørsmålene som har flertall og mindretall i løpet av komitebehandlingen.
Bli den første til å kommentere på "Sprekker tidsplanen for innføring av nytt regelverk?"