Kommuner i Distrikts-Norge utfordres til å tenke nøye gjennom fordeler og ulemper ved omfattende innkjøpssamarbeid og se på hvordan slikt samarbeid kan ta lokale hensyn. Dersom kommunen ser anskaffelsene i sammenheng med den rollen de har som næringsutvikler, vil det kunne være positivt for små og mellomstore bedrifter i kommunen. Det er det statlige Distriktssenteret som står bak denne utfordringen.
Senteret er en offentlig virksomhet som jobber for å styrke evnen til kommuner og regioner til å utvikle attraktive og vekstkraftige lokalsamfunn. Senteret styrer bl.a. Merkur-programmet, som er Kommunal- og moderniseringsdepartementets verktøy for å utvikle butikker i utkantstrøk.
Utfordre distriktskommuner
Senteret vil, heter det, utfordre kommuner i Distrikts-Norge til å tenke nøye gjennom fordeler og ulemper ved omfattende innkjøpssamarbeid og se på hvordan slikt samarbeid kan ta lokale hensyn. Kanskje det er mulig å komme fram til fleksible løsninger, der noen mindre innkjøp blir gjennomført kommunalt og andre større innkjøp blir gjennomført interkommunalt, slik det blir gjort både i Telemark og i flere andre kommuner?
Distriktssenteret mener at mange kommuner i større grad kan bruke det handlingsrommet de har når det gjelder offentlige anskaffelser. Dersom kommunen ser anskaffelsene i sammenheng med den rollen de har som næringsutvikler, vil det kunne være positivt for små og mellomstore bedrifter i kommunen. Lokal handel styrker det lokale næringslivet og skaper lokale arbeidsplasser. Det kan igjen gi positive effekter for kommunens inntekter.
Suldal i Rogaland
Suldal kommune i Rogaland deltar f.eks. aktivt i et interkommunalt innkjøpssamarbeid på Haugalandet og har IT-samarbeid med nabokommunene. Kommunen har fordel av å være med i et større fellesskap fordi de kan få tilgang til kompetanse og rimelige innkjøp. Men kommunen har valgt å ta innkjøp av dagligvarer til grendeskolene ut av felles innkjøp. Kommunen har også lokale avtaler for kjøp av håndverkertjenester fra elektriker og rørlegger.
Øvre Eiker i Viken
Øvre Eiker kommune i Viken, tidligere Buskerud, er en av flere kommuner som har laget anskaffelsesstrategi. De er opptatt av profesjonelle innkjøp og effektiv ressursbruk, og de vil ha mest mulig positive effekter ut av hver konkurranse. Men kommunen sier også klart at det er et mål at innkjøpene skal bidra positivt til lokalt næringsliv. Flere arbeidsplasser og vekst for det lokale næringslivet skal være en direkte effekt av innkjøpspolitikken.
Handlingsrommet for offentlige anskaffelser er begrenset. Men det handlingsrom som finnes, skal benyttes proaktivt, heter det fra Øvre Eiker kommune. Det betyr i praksis at de vil invitere lokale leverandører til å komme med tilbud og ringe dem for å informere om aktuelle utlysninger. De vil etablere gode møteplasser mellom kommunen og leverandørene. Og de vil invitere leverandører som ikke når opp i konkurransen, til et møte for å gå gjennom tilbudet og motivere for forbedringer og deltakelse i neste konkurranse. Dessuten vil de følge nøye med på hvor mange konkurranser som har lokale deltakere og hvor mange kontrakter som går til lokale firma. Slik vil de finne ut om innkjøpene har den positive effekten på lokalt næringsliv som politikerne ønsker.
Bli den første til å kommentere på "Statlig utfordring: Se på hvordan innkjøpssamarbeid kan ta lokale hensyn"