Nå kommer en risikoordning som skal gjøre det mindre risikabelt å satse på innovative anskaffelser. Ordningen skal administreres av Innovasjon Norge og er en utvidelse av eksisterende ordning for innovasjonskontrakter. Tilskuddene skal nå i større grad enn tidligere kunne gå til innkjøpere. Det fremgår av forslaget til budsjett for Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i 2018.
Det foreslås en bevilgning på 278,7 mill. kroner i 2018 til disse innovasjonskontraktene. I tillegg ber regjeringen Stortinget om fullmakt til å gi tilsagn på denne posten slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger 400 mill. Disse kontraktene ble tidligere kalt FoU-kontrakter.
Risikoreduserende effekt
Utvidet bruk av midler fra ordningen vil øke dens risikoreduserende effekt i innovative anskaffelsesprosesser, påpeker departementet. Innovasjonskontrakter er et tilskudd til et forpliktende og målrettet samarbeid mellom to eller flere parter i næringslivet eller mellom næringslivet og det offentlige. Tilskuddet gis normalt til små og mellomstore leverandørbedrifter med kompetanse til å løse utviklingsbehov hos kundepartnere.
Det nye regelverket muliggjør bredere deltakelse av næringsaktører i det offentliges innovative anskaffelser. Stavanger kommune gjennomfører for tiden et første innovasjonspartnerskap. I denne piloten brukes midler avsatt til Innovasjonskontrakter fra Innovasjon Norge for å virke risikoreduserende for både det offentlige (innkjøper) og næringslivet (leverandør) i en innovativ anskaffelsesprosess.
Stortingsmelding
I Nærings- og fiskeridepartementets 2018-budsjettforslag blir vi minnet om planene for fremleggelse av en melding til Stortinget om offentlige anskaffelser våren 2018. I den forbindelse skal det også sees nærmere på hvilke muligheter som finnes for registrering av henholdsvis innovative og klimavennlige offentlige anskaffelser.
I et vedtak har Stortinget bedt regjeringen sørge for at tre som byggemateriale i større grad blir brukt ved offentlige innkjøp. Departementet har derfor sendt brev til Difi hvor de bes om å følge opp anmodningsvedtaket ved å ta hensyn til føringen i vedtaket i utarbeidelsen av veiledning, kriteriesett og lignende på miljøområdet.
Nasjonalt program for leverandørutvikling foreslås å få 10 mill neste år.
Bli den første til å kommentere på "Statsbudsjettet: Risikoordning kommer, skal gi økt satsing på innovasjon"