I om lag 1 000 fritekstbestillinger i perioden fra 1. januar 2023 til 31.mai 2024 mangler Statsbygg referanse til underliggende dokumentasjon. For disse anskaffelsene på til sammen 255 mill er det vanskelig å etterprøve om habilitetsbestemmelsene er ivaretatt. Statsbygg etterlever derfor ikke anskaffelseslovens krav om at anskaffelsene skal være etterprøvbare, konkluderer Riksrevisjonen sin undersøkelse av habilitet i Statsbyggs anskaffelser.
Se tidligere omtale av Riksrevisjonens Statsbygg-rapport:
– Skarp revisjonskritikk mot Statsbyggs habilitets-håndtering
– Statsbygg (I): Gav Riksrevisjonen først 490 kontrakter, men fant senere 2 200 til
– Statsbygg (II): Brøt egne rutiner for habilitets-vurdering i mer enn en av tre anskaffelser
Fritekstbestillingene
Statsbygg har i flere år vært kjent med at mange fritekstbestillinger mangler nødvendige referansehenvisninger og derfor er vanskelige å etterprøve, fremholder Riksrevisjonen. Dette har Statsbygg avdekket gjennom stikkprøvekontroller av anskaffelser hvor det blant annet kontrolleres om det er dokumentert at habilitet er vurdert. Andelen fritekstbestillinger som mangler arkivreferanse har ligget på omtrent 50% i flere år. I 2024 har andelen fritekstbestillinger uten referanse økt til 60%.
Det var i sluttfasen av Riksrevisjonens arbeid at Statsbygg meldte at det er 2 211 fritekstbestillinger over 100 000 kroner ekskl. mva. i undersøkelsesperioden som de ikke hadde orientert om tidligere. 1 003 av de 2 211 fritekstbestillingene i perioden 1. januar 2023 til 31. mai 2024 mangler arkivreferanse til underliggende dokumentasjon. Dette betyr at det er vanskelig å etterprøve disse anskaffelsene, både generelt sett og om habiliteten er ivaretatt. Totalt utgjør anskaffelsene 255 millioner kroner.
Vil gi opplæring
Statsbygg viser til at de vil gi opplæring for å redusere antall fritekstbestillinger uten arkivreferanse. Framover vil de også legge vekt på løpende oppfølging ved hjelp av styringsparametere (KPI). Det rapporteres på omfanget av friteksbestillinger uten arkivreferanse på anskaffelsessaken fem ganger i året. Målkravet er satt til at 80% skal ha arkivreferanse.
Statsbygg viser også til at de forventer en forbedring av status, blant annet med hensyn til fritekstbestillinger, når de reduserer antall personer som bestiller og håndterer anskaffelser. De vil følge opp medarbeidere som gjentatte ganger gjennomfører fritekstbestillinger uten å oppgi arkivreferanse til underliggende dokumentasjon.
I desember 2024 etablerte Statsbygg en styringsparameter, for å måle etterlevelse av dokumentasjon av habilitetsvurdering. Ifølge Statsbygg skal oppfølging av habilitet integreres som en del av ledelsens overvåking for overordnet styring av organisasjonen.
Bli den første til å kommentere på "Statsbygg (III): Vanskelig å etterprøve habilitet i over 1000 fritekst-anskaffelser"