Steinkjer: Mest mulig åpenhet i anskaffelsesarbeidet

Anbud 365: Steinkjer Mest mulig åpenhet i anskaffelsesarbeidetI dag, 31. mai, takker innkjøpsleder Birger Asphaug av etter vel utført jobb i Steinkjer kommune. Som bildet viser, nå skal andre sysler enn anskaffelser få bredere plass i livet.

Skriv ut artikkelen

Mest mulig åpenhet er en bærebjelke i anskaffelsesarbeidet til Steinkjer kommune. På nettsiden kan hvem som helst f.eks. se alle kunngjorte konkurranser over 100 000 kroner siden 2006/2007. Åpne anbudsåpninger og hyppige anbudskonferanser er andre stikkord, forteller innkjøpsleder Birger Asphaug i kommunen.

Asphaug har lang fartstid i innkjøpsfaget generelt og i Steinkjer kommune spesielt. Det er han alene som holder orden på anbud og innkjøp i kommunen. I en periode var han også leder av KSI (KS Innkjøpsforum), som er faglig forum for innkjøpere i Kommune–Norge.

I dag, 31. mai, takker han av etter vel utført jobb. En viktig side ved hans gjøren og laden har vært å etablere og vedlikeholde en liste over alle kommunens kunngjorte konkurranser. Listen ligger på kommunens nettside og inneholder alle anbud med verdi over 100 000 kroner fra årsskiftet 2006/2007 og frem til nå. Selvsagt kan det samme oppnås ved å lete på doffin.no, men:

Mest mulig åpenhet

– I kommunen har vi slagordet «åpen, lys og glad», og da er det naturlig å legge til rette for mest mulig åpenhet på innkjøpsområdet, understreker Asphaug. Ved å klikke seg inn på listen kan alle se hva vi holder på med – og har holdt på med. Enkelt og greit for alle dem som er interessert i å være leverandør til Steinkjer kommune – og til andre som måtte ønske å følge med. Skulle man ha gått glipp av en konkurranse og anbudsfristen ennå ikke er gått ut, er det jo bare å hive seg på. Dette burde alle kommuner og fylkeskommuner ta etter.

Og mer åpenhet: Ved anbudsåpning i forbindelse med bygg– og anleggsoppdrag inviteres entreprenørene til å være med. En åpen anbudsåpning er Steinkjers praksis. I tillegg baserer Asphaug seg på hyppige anbudskonferanser.

Anbudsnemnd

Han har også etablert en administrativ anbudsnemnd, bestående av fire etatsledere. Har dere ikke nok byråkrati fra før, Asphaug.

Han benekter på det sterkeste at dette har noe med byråkrati å gjøre:

– Denne nemnda har som oppgave å være kvalitetssikrere og har viktige roller i flere faser av en anbudsprosess.  Nemnda har ikke faste møter med mindre det er spesielle behov. De behandler innstillinger fra min hånd, og systemet inspirerer meg til å vurdere argumentasjon for mine forslag på grundigst mulig måte. Aksepteres ikke mine forslag, får jeg saken tilbake med anmodning om å finne bedre argumenter.

Asphaug forteller at i noen tilfeller kan det bare gå få timer fra f.eks. anbudsåpningen er gjort til nemnda aksepterer hans innstilling til videre prosess. Ved kontraktstildeling må han argumentere for valg av vinner, og det er en god forberedelse og gjennomgang i forbindelse med den begrunnelsen han skal sende ut i etterkant av kontraktstildelingen.

Elektronisk auksjon

Vi kan ikke slippe Asphaug før vi er innom hans bruk av elektroniske auksjoner. Stort andre enn han driver ikke med det. Så hvorfor?

– Det er enkelt, raskt og lettvint – og går fort unna. På mange måter en rasjonell måte å jobbe på for et «enmannskontor» som jeg har vært. En slik auksjon krever solid forarbeid, slik at vi er trygge for at de som stiller i auksjonen, er godt kvalifiserte etter våre kvalifikasjonskrav. Nylig gjennomførte vi e–auksjon for elektrisk kraft på vegne av ti kommuner og for skadeforsikringer for tre kommuner, opplyser han.

Ved bruk av slike auksjoner omgår Steinkjer kommune også mekler–mellomleddet. Det er i pakt med den strategien kommunen har valgt for dette.

Bli den første til å kommentere på "Steinkjer: Mest mulig åpenhet i anskaffelsesarbeidet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.