Et samlet storting har en anskaffelses-beskjed til Regjeringen: Sett i gang kompetansehevingsprogrammer for å styrke bestillerkompetansen i offentlig sektor når det gjelder anskaffelser knyttet til digitaliseringer og nye innovative løsninger. Dette fremgår av Stortingets næringskomites innstilling til den såkalte gründermeldingen. Og det var flere av partiene som var opptatt av gründere og offentlige anskaffelser, bl.a. ble den nå avviklede StartOff-ordningen bragt på banen igjen.
Den såkalte gründermeldingen (Meld. St. 6 (2024-2025) skal behandles i Stortinget denne uken. Innstillingen fra næringskomiteen kom rett før sist helg. Poenget med meldingen er at Regjeringen vil sette gründere og oppstartsbedrifter enda høyere på dagsordenen.
Bestillerkompetanse
Stortingets næringskomite kom i havn med 65 forslag, hvorav noen gjaldt offentlige anskaffelser. Hele komiteen mener f.eks. at det er behov for å heve bestillerkompetansen i offentlig sektor. Det offentlige kjøper varer og tjenester for nesten 800 mrd. kroner årlig, og dette, heter det, utgjør et betydelig markedspotensial for innovative bedrifter. Utfordringen er at en veldig liten andel av disse kronene faktisk går til anskaffelser som bidrar til innovasjon og til oppstartsbedrifter.
På denne bakgrunn gikk en enstemmig komite inn for å be regjeringen på egnet måte iverksette kompetansehevingsprogrammer for å styrke bestillerkompetansen i offentlig sektor når det gjelder anskaffelser knyttet til digitaliseringer og nye innovative løsninger.
Andre forslag
Men også andre forslag kom på bordet. Venstre og Miljøpartiet De Grønne lanserte et forslag som går ut på at Stortinget skulle be regjeringen innføre kriterier i offentlige anskaffelser som gjør det enklere å velge løsninger fra sosiale entreprenører.
De samme to partiene sammen med Sosialistisk Venstreparti sto bak forslaget: «Stortinget ber regjeringen realisere et økt hjemmemarked for oppstartsbedrifter gjennom enklere og forbedrede innovative offentlige innkjøpsordninger».
De to sistnevnte forslagene får nok neppe noe flertall bak seg når Stortinget skal behandle innstillingen.
Det er viktig at offentlig sektor tør å være pilotkunder og være åpen for nyoppstartede aktører i sine anbud, og viser til at regjeringen jobber med en ny lov om offentlige anskaffelser, mener Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Rødt. Men noe forslag kom det ikke ut av synspunktet.
StartOff
Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre slo et slag for den nå nedlagte StartOff-ordningen. Med StartOff hadde man et verktøy for gjennomføring av startup-vennlige anskaffelser, og det åpnet opp for økt bruk av ny innovasjon i det offentlige, heter det fra disse tre partiene. Og Venstre tok opp forslag om å gjennomføre StartOff-ordningen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2025, som ventes til Stortinget i mai.
Venstre og Miljøpartiet De Grønne ønsker for øvrig å styrke ordninger som «innovasjonspartnerskap» for å bedre tilrettelegge for at oppstartsbedrifter kan posisjonere seg for salg til offentlig sektor. Stat, fylkeskommune og kommuner må i mye større grad akseptere og definere offentlig innkjøp som en drivkraft for innovasjon. Dette må speiles i anbudsprosesser og i konkrete målsettinger, f.eks. bør det vurderes om det skal settes en grense eller et mål for hvor mye av innkjøp som skal gå til oppstarts- og skaleringsselskaper – enten alene eller i samarbeid med større etablerte, er de to partienes synspunkter.
Bli den første til å kommentere på "Stortings-beskjed til Regjeringen: Styrk bestillerkompetansen på innovative anskaffelser"