Strekker seg langt for lokale leverandører – tipser, veileder, deler opp kontrakter

Anbud365: Strekker seg langt for lokale leverandører – tipser, veileder, deler opp kontrakterLovverket har nylig strammet inn krav til miljø i offentlige anbud, og ordfører Roger Evjen i Aurskog-Høland mente i kommunestyret at det i enkelte tilfeller kan være til fordel for de lokale leverandørene, f.eks. innen transport/varelevering.

Skriv ut artikkelen

I Aurskog-Høland i Akershus strekker kommunen seg langt for å legge til rette for lokale leverandører i sine anbudskonkurranser. Kommunen har tilbudt veiledning i tilbuds-bevarelse, tipset om aktuelle konkurranser og delt opp konkurranser på noen områder. Dette fremgår av et svar fra ordfører Roger Evjen på et spørsmål i kommunestyret. Selv med strenge anbudsregler er det likevel mulig å tilpasse kravspesifikasjoner og kriterier slik at lokale bedrifter stiller sterkere, uten at det går på bekostning av konkurranse, poengterte han.

I kommunestyret i kommunen, som har ca. 18 000 innbyggere, ble det nylig reist spørsmål om tildeling av kontrakter til lokale leverandører. Det var registrert at flere lokale bedrifter ikke har fått avtalene de har hatt tidligere, ifølge Indre Akershus Blad.

En viss skjønnsutøvelse

Ordfører Evjen pekte i sitt svar på at selv om en evaluering i en anskaffelsesprosess skal være objektiv, er det rom for en viss skjønnsutøvelse. Dette gjelder særlig ved vurdering av kvalitative aspekter ved tilbudene, slik som oppdragsforståelse, kvalitet, rutiner, vaktordninger, miljøtiltak osv. Denne skjønnsutøvelsen skal begrunnes og dokumenteres, understreket han.

Regelverket for offentlige anskaffelser setter strenge krav til konkurranse, likebehandling og forutberegnelighet. – Å tilgodese lokale bedrifter kun basert på deres geografiske tilhørighet vil kunne være i strid med dette regelverket, fremholdt ordføreren i sitt svar. Det er likevel mulig å tilpasse kravspesifikasjoner og kriterier på en slik måte at lokale bedrifter stiller sterkere, uten at det går på bekostning av konkurranseprinsippene.

Strekker seg langt

Han fremhevet at kommunen strekker seg langt i å gjøre dette. – Vi har også ved flere anledninger tilbudt veiledning i besvarelsen av tilbud. Hvis vi vet det er lokale leverandører som er aktuelle, tipser vi om at det er en forespørsel ute. Vi har også delt opp konkurranser i områder, slik at de mindre leverandørene kan gi deltilbud. Eksempler på dette er grus og pukk, byggevarer, matvarer, brøyting, feiing av veier og plasser, heter det ordførerens svar.

Lovverket har nylig strammet inn krav til miljø i offentlige anbud, og ordfører Evjen mente at det i enkelte tilfeller kan være til fordel for de lokale leverandørene, f.eks. innen transport/varelevering. – Men, la han til, i andre sammenhenger kan kravene til miljø være vanskeligere å oppfylle for mindre organisasjoner. Kommunestyret har også vedtatt at vi skal følge Viken-modellen. I Viken-modellen økte lærlingekravet fra 7% til 10%, kravet om faglærte håndverkere økte fra 40 % til 50 %. Kontraktsarbeid innen bygg og anlegg har krav om utførsel av faste ansatte i minst 80 % stilling. Dette stiller også høyere krav til de mindre lokale leverandørene.

Viken-modellen er en samling tiltak i kampen mot useriøse aktører på de offentlige innkjøpsmarkedet.

Bli den første til å kommentere på "Strekker seg langt for lokale leverandører – tipser, veileder, deler opp kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.