Alt henger sammen med alt. Gro Harlem Brundtlands gamle erkjennelse gjør nå for alvor sitt inntog i anskaffelser det offentlige skal gjennomføre. Konsekvensen av dette har Ignite tatt, sier adm.dir. Sigbjørn Nome i en samtale med Anbud365. Han forteller at om selskaper skal lykkes med bærekraftig innkjøp, man se bort fra fragmenterte verktøy og å se ting i isolasjon. Dette muliggjør vårt verktøy ved at vi har sydd sammen et produkt som ser økonomiske, miljømessige og sosiale aspekter i sammenheng.
Anbud365 har fulgt gründerbedriften så å si fra starten og vi ser av statistikken at mange hundre av våre lesere kikker innom våre oppslag om denne leverandøren til det offentlige. Ignite kom til verden i 2016, først som et konsulentselskap der gründere – blant disse Nome – tilbød tjenester knyttet til innkjøps- og anskaffelsesprosjekter. Siden har de levert produkter skreddersydd til innkjøpsfunksjonen i private og offentlige virksomheter bygget på den kompetansen bedriften gjennom årene og leveransene har ervervet seg i dialog med kundene.
Inntektsvekst og kundetilstrømning
Nome opplyser at antall ansatte – ca. 50 – i selskapet har vært noenlunde stabilt i det siste. Inntektsveksten er for tiden 50%, og en betydelig del av inntektene går til nye investeringer. – Men, vi nærmer oss nå lønnsomhet, fastslår han.
Av de ca. 250 nasjonale og internasjonale kundene deres er det en overvekt private, men det kommer stadig nye fra offentlig sektor. Nylig kom Oslobygg og Arendal kommune med, og Nome forteller at de først testet sin løsning sammen med Oslobygg, for derved å vinne konkurransen om kontrakten i etterkant. – Stort setter det mellomstore og store virksomheter blant kundene, konstaterer han. Og:
Bærekraft-utfordring
– Å gjøre innkjøp, spesielt for det offentlige, er etter hvert blitt meget komplisert. Generelt er tilgang på kompetanse knyttet til bærekraft ofte en utfordring. Kompetansen kan være spredt, noen kan økonomi, noen juss og andre bærekraft osv. Og så skal kontraktene følges opp, slik at leverandør leverer det som er lovet. Har man dessuten mange leverandører og kjøper for hundrevis av millioner, er det naturlig at behovet for verktøy melder seg. Det har også å gjøre med knapphet på ressurser i tillegg, og da er tiltak for effektivisering kjærkomment.
Nome peker dessuten på at rollen som innkjøper er i endring. En innkjøper blir mer og mer en koordinator som skal samle kompetanse og sørge for god anskaffelsesprosess. I tillegg er det en utvikling i retning av mer og mer kategoristyring. – Markedsdialog, legger han til, er her særlig viktig, da leverandørene gjerne sitter med nødvendig kunnskap om hva markedet kan tilby.
«Pakken»
«Pakken» til Ignite inneholder flere elementer som hos andre er atskilt, og inkluderer innkjøpsanalyse (spendanalyse), leverandøroppfølging, avtalelojalitet/kontraktsoppfølging og klimagassutslipp-regnskap.
– Å ha kontroll på sine utslipp er blitt et sentralt poeng for private som offentlige virksomheter – både internt og i sine leverandørkjeder, fremholder Nome. Private, og en del offentlige, virksomheter har åpenhetsloven å forholde seg til, mens det i det offentlige er strammet til med miljø- og klimakrav gjennom innføringen av minimum 30% vekting av slike krav. Også i arbeidet med kontroll med sitt klimagass-utslipp leder private virksomheter an, men det offentlige er også på god vei til å ha sik kontroll.
Konferanse 17.oktober
Og en stor konferanse er på gang:
– 17.oktober arrangerer vi Sustainable Procurement Summit på SALT i Oslo. Vi nærmer oss allerede 200 påmeldte, som er vårt mål, forteller Nome. Det er en heldagskonferanse med innslag både fra privat og offentlig sektor. 30 utvalgte virksomheter – private som offentlige – skal vise frem hvordan de jobber med bærekraft, og dermed inspirere andre. Det er også en egen sesjon for offentlige anskaffelser, ledet av EY, der både Universitetet i Oslo (Anders Skumsnes) og DFØ (Marit Holter-Sørensen) deltar. I tillegg legges det på konferansen frem en rapport der 121 virksomheter – både offentlige og private, presenterer sitt bærekrafts-arbeid på innkjøpsområdet.
Bli den første til å kommentere på "Suksess med bærekraftige innkjøp krever verktøy som ser alt i sammenheng"