Et svensk selskap som gir anbudshjelp til leverandører til det offentlige, har i en tid ridd norske offentlige innkjøpere som en mare. I ly av innsynsretten ber de om omfattende innkjøpsdata til egen business-bruk – i ly av å fremstille seg som forskningsrelatert. Her har DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) virkelig fått en konkurrent når det gjelder å samle inn innkjøpsdata. Det svenske selskapet hevder at ingen i Norge har et slikt oppdrag, derfor tar de jobben. Som om ikke offentlige innkjøpere har annet å stelle med.
I henvendelsene til offentlige oppdragsgivere skriver noe som kaller seg Anskaffelsesdata, at de er et initiativ fra forskningsselskapet Tendium, som har som mål å forbedre statistikken innen offentlige anskaffelser. Av nettsiden til Tendium fremgår at de er et konsulentselskap med ulike tilbud til leverandører til det offentlige anskaffelser, ikke et «forskningsselskap». I en redegjørelse til Anbud365 kaller Anskaffelsesdata aktiviteten deres for «et initiativ til Tendium AB».
Samler data
Tendiums offisielle foretaksinformasjon forteller at selskapet skal drive utvikling av avansert dataverktøy og tilliggende virksomhet. Intet spesifikt om forskning.
Henvendelsene, mener flere, bærer preg av å være KI-genert, og det vises til innsyn etter offentlighetsprinsippet. Man ber om tildelingsbeslutninger, anbudsevaluering etc for anskaffelser som ikke er å finne på Doffin eller via Mercell – navn og organisasjonsnummer for samtlige tilbydere, hvem som ikke kvalifiserte se/kvalifiserte seg og de som ble tildelt kontrakt, samt innleverte tilbudspriser.
Anskaffelsesdata har ingen egen nettside, men viser til nettsiden https://govstats.org/no/, der en aktivitet som heter Myndighetsfakta dukker opp. På den norskspråklige nettsiden deres står det at det svenske Tendium er et svensk forskningsselskap, noe altså Tendium selv ikke beskriver seg som. Til tross for det offentlige markedets utstrekning finnes det i dag ingen nøyaktig statistikk over Norges samlede offentlige innkjøp, heter det på denne nettsiden, og det hevdes der at ingen norsk myndighet har i oppdrag å samle inn denne informasjonen.
Sterke reaksjoner
Uansett om det er Tendium, Anskaffelsesdata eller Myndighetsfakta som er på ferde, reaksjonene hos offentlige innkjøpere har vært sterke. Det viser henvendelsene til Anbud365. I en av henvendelsene heter det at det bare på en dag kom to henvendelser – og ikke de første den uken. En annen forteller at henvendelsene ikke bar gjelder nyere anskaffelser, men også bakover i tid.
Myndighetsfakta har blitt opprettet for å kunne tilby forskere, journalister, statistikere og allmennheten en oversiktlig og navigerbar database med detaljert informasjon om alle offentlige innkjøp, heter det på nettsiden. En av innkjøperne som har henvendt seg til oss skriver at det er sendt dem spørsmål om hva forskningen går ut på og hva statistikken skal benyttes til, i tillegg til å be om tilgang til statistikken. Men noe svar er ikke kommet.
Etterspør fakturaer
Det vi etterspør, kan man lese på Myndighetsfaktas nettside, er registrerte fakturaer fra alle leverandører for en viss tidsperiode. Og: Dere trenger ikke gjøre tidskrevende manuelle kompileringer, kun en enkel eksport fra økonomisystemet.
Innsynskrav skal jo besvares så raskt som råd er, men så langt har jeg ikke hørt om at noen har mottatt purringer fra Tendium pga. manglende svar, skriver en annen innkjøper som har vært i kontakt med oss.
DFØ og Nærings- og fiskeridepartementet
Anbud365 har spurt DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) om dette, men derfra svarer man at dette dreier seg om innsynsrett og da er det – slik sett- ikke naturlig at DFØ kommenterer saken. Vi venter også på svar fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Bli den første til å kommentere på "Svensk selskap vil skaffe seg business-fordeler ved hjelp av norske innkjøpere"