Tar kraftig til motmæle mot offentlig rådgiverordning for grønne anskaffelser

Skriv ut artikkelen

Klima Østfold tar i sitt innspill til Klima- og miljødepartementets handlingsplan for økt andel grønne og innovative anskaffelser til orde for en landsdekkende, offentlig rådgiverordning på dette feltet. Forslaget har skapt skarpe reaksjoner i det private konsulentmarkedet med offentlige innkjøp som spesialfelt. – En slik ordning vil være både uklok og unødvendig, og kan i tillegg redusere effekten på bærekraftfeltet, mener Gunnar Bleness, som er partner i Inventura og leder for team bærekraft. Han lanserer i stedet felles dynamisk innkjøpsordning der private aktører kan søke å bli kvalifisert innenfor ulike fagområder.

Gjennom tilskuddsordninger som Klimasats kan norske kommuner og fylkeskommuner hvert år søke Miljødirektoratet om støtte til gjennomføring av tiltak og prosjekter som skal være klimaeffektive. Det er en egen post for offentlige innkjøp, og blant søkere i 2020 var Klima Østfold. De søkte om NOK 12 mill for å etablere en gratis offentlig rådgivningstjeneste for grønne innkjøp.

– Klima Østfold har sikkert gode erfaringer med sitt prosjekt som gir gratis bistand til kommuner i området for fossilfire transportinnkjøp, sier Bleness til Anbud365. Og samarbeid på tvers av kommune- og fylkesgrenser om både klimatiltak og andre utfordringer knyttet til anskaffelser er ikke dumt. Det er dessuten riktig at klimaelementet ikke bare er viktig i innovative anskaffelser, men like mye i mer tradisjonelle innkjøp.

Bleness fremholder at løsningsforslaget fra Klima Østfold om en ny, offentlig, landsdekkende tjeneste for kommuner bærer galt av sted. Grunnpremisset, at dette ikke er tjenester og kompetanse som kan anskaffes på konsulentmarkedet, er fullstendig feil, ifølge ham.

Foreslår DPS-ordning

Konsulentselskapet Inventura er blant landets største på sitt område, og de har selv levert sitt innspill til Klima- og miljødepartementets handlingsplan. Her tar de til orde for at det etableres en felles DPS-ordning (dynamisk innkjøpsordning) der private aktører kan søke å bli kvalifisert innenfor ulike fagområder. Det vil gi alle kommuner en effektiv tilgang til kvalifisert anskaffelses- og bærekraftfaglig bistand på kort varsel (vanlig tilbudsfrist er 10 dager).

– Det kan så etableres en sjablongmessig støtteordning fra departementet for oppdragsgivers konsulentutgifter, for eksempel basert på visse kriterier for prosjektmål knyttet til bærekraft, poengterer Bleness i Inventura, konsulentselskapet som utelukkende arbeider med forbedring av innkjøpsdrevne verdikjeder i både offentlig og privat sektor.

Han legger til at i et overordnet, nasjonalt perspektiv er dette en mer kostnadseffektiv og totalt sett også mye bedre løsning for å oppnå klimaeffekter

Nei til innlåsing i offentlige strukturer

Bleness påpeker at det sikkert er riktig at kommuner og fylker ikke bruker nok ressurser eller har all kompetanse internt til å gjøre gode bærekraftsvurderinger, verken på innovative innkjøp eller hyllevare. Men både Inventura og flere av våre konkurrenter har kompetansen og kapasiteten til å bistå med dette, slår han fast.  Klimamålene nås ikke i offentlig sektor alene, men i et fruktbart, åpent og innovativt samarbeid mellom offentlig og privat sektor. Da må ikke verken kompetansen eller kapasiteten låses inne i nye, offentlige strukturer, slik Klima Østfold foreslår.

Bli den første til å kommentere på "Tar kraftig til motmæle mot offentlig rådgiverordning for grønne anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.