I stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser listes det opp 35 tiltak som skal gi effektive og profesjonelle anskaffelser. Disse skal nå regjeringen sørge for blir fulgt opp. – Av tiltakene som Nærings- og fiskeridepartementet er hovedansvarlig for vil evalueringen av nasjonal terskelverdi og utredningen av store kontrakter bli høyt prioritert. Planen er å lyse ut eksterne oppdrag for begge utredningene, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar til Anbud365.
Stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser – Meld. St. 22 (2018–2019)«Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser» ble lagt fram 10. april. Så å si to måneder etter var den ferdig behandlet i Stortinget.
Så er spørsmålet hva nå? Vi tok kontakt med næringsminister Røe Isaksen for å få noen signaler om det, og han gav oss denne kommentaren:
Et strategidokument
– Jeg ser på stortingsmeldingen som et viktig strategidokument som staker ut kursen for hvordan vi skal få til bedre og smartere offentlige innkjøp. Regjeringen har fremmet 35 tiltak for å få dette til. Tiltakene skal følges opp av Nærings- og fiskeridepartementet, andre departementer og underliggende etater, sier statsråden, og:
– Av tiltakene som Nærings- og fiskeridepartementet er hovedansvarlig for vil evalueringen av nasjonal terskelverdi og utredningen av store kontrakter bli høyt prioritert. Planen er å lyse ut eksterne oppdrag for begge utredningene. Ellers vil det variere hvor lang tid det tar å gjennomføre de øvrige tiltakene, og er for tidlig å si noe om prioriteringer.
Bred enighet om hovedmålene
Stortingsmeldingen ble drøftet og vedtatt i Stortinget den 14. juni 2019. Røe Isaksen:
– Det var en god debatt der jeg stort sett opplevde bred enighet om hovedmålet med meldingen, nemlig behovet for økt kompetanse og profesjonalisering av offentlige anskaffelser. Det var også enighet om betydningen av klima- og miljø, innovasjon og bekjempelse av arbeidslivskriminalitet gjennom offentlige anskaffelser.
– Det er delte meninger om detaljstyring av oppdragsgiverne, påpeker næringsministeren. Det viktigste signalet fra Stortinget er likevel at regjeringen må satse videre og følge opp regjeringens ambisiøse mål på anskaffelsesområdet, og det har vi tenkt å gjøre.
Bli den første til å kommentere på "Terskelverdi og store kontrakter høyt på Røe Isaksens «to-do»-liste etter Stortinget"