Testet nytt DFØ-konsept til hjelp for kommuners grønne anskaffelser

Anbud365: Testet nytt DFØ-konsept til hjelp for kommuners grønne anskaffelserEivind Hoff-Elimari er seniorrådgiver i avdeling for bærekraftige anskaffelser i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Sammen med kollega Odd Olaf Schei møtte de sju Søre Sunnmøre-kommuner – både innkjøpere og politisk og administrativ ledelse. Det var et «verksted» for å se hva DFØ kunne tilby av «grønn hjelp» til kommuner. Evalueringen av begge arrangementene i Volda var så positiv at vi planlegger å arrangere et oppfølgingsverksted, skriver Hoff-Elimari i et blogginnlegg (foto: Ann-Turi Ford).

Skriv ut artikkelen

Samarbeid i alle mulige former er det viktigste for å sette mindre kommuner i stand til å gjøre smartere og grønnere anskaffelser – tror jeg etter å ha vært på min jomfrutur i kommune-Norge på vegne av DFØ. Det fremkommer av et blogginnlegg fra Eivind Hoff-Elimari, seniorrådgiver i avdeling for bærekraftige anskaffelser i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Han og kollegaen Odd Olaf Schei testet tidligere i år et nytt konsept for hva DFØs innsatsteam kan tilby kommunene for å hjelpe dem med smartere og grønnere innkjøp.

De to gjennomførte både et heldagsverksted med innkjøpere på Søre Sunnmøre (kommunene rundt Volda), og parallelt ett én-times opplegg med kommunedirektørene og ordførerne i regionen. Bakgrunnen var et ønske fra kommunesamarbeidet «Sjustjerna» (sju kommuner på Søre Sunnmøre) om å få råd og veiledning om klima og miljø.

Viktig å ha med ledelsen

Blant de sju kommunene er det bare Volda som har egen innkjøpsrådgiver, og derfor hadde de to fra DFØ spesielt lyst til å nå ut til den politiske og administrative ledelsen i kommunene. – Hvis ikke de forstår betydningen av hvordan kommunen jobber med anskaffelser, er det jo ikke lett å få til endring. Derfor la vi arrangementet til en dag da kommunedirektørene uansett var samlet, og så viste det seg at ordførerne gjerne også ville henge seg på, forteller Hoff-Elimari.

Omtrent 40 kommuneansatte og noen andre deltok på heldagsverkstedet. Men langt flere enn Sjustjerna-kommunene var representert, en deltaker hadde reist i fire timer, helt fra Tingvoll, poengterer Hoff-Elimari i blogginnlegget. Drøyt halvparten jobber i bygg, anlegg og tekniske tjenester, mens de fleste andre har sin plassering i tverrgående avdelinger, som økonomi og samfunnsutvikling. Utgangspunktet var nok for de fleste at de var usikre på hvordan de skjerpede kravene til klima og miljø som trådte i kraft 1. januar 2024, påvirker deres anskaffelser.

Mye nyttig

Det kanskje aller nyttigste for deltakerne var å jobbe med noen eksempler på anskaffelser som de selv foreslo, om alt fra kaianlegg til tømrertjenester, og diskuterte disse på tvers av kommuner, og:

– Jeg ble overrasket over hvor mange som ikke kjente hverandre fra før, selv om de hadde samme type ansvar i sine respektive kommuner, understreker Hoff-Elimari. Vårt arrangement var desto viktigere for at deltakerne kunne stifte nye bekjentskap. Innkjøpssjefen i Ålesund, som også var til stede, strakte fram en åpen hånd med tilbud om større samarbeid. I tillegg ga eksempel-diskusjonene viktige innspill til DFØs eget arbeid med veiledning på klima og miljø.

Læring og ordfører-skepsis

Fra verkstedet i Volda kom fire «lærdommer»:

  • bedre planlegging og organisering av innkjøp
  • mer samarbeid mellom kommunene
  • høyere prioritering av innkjøpsarbeidet
  • sett av tid og ressurser til innkjøpssamarbeid

Hastverk er lastverk, ble det poengtert, mens det å gi tid og ressurser til innkjøp er nøkkelen til både økonomiske og miljømessige gevinster. Hoff-Elimari frykter at disse kommunene, som har til dels svært dårlig økonomi, bruker innkjøpsarbeidet for å saldere og spare seg til fant.

– Den viktigste innvendingen fra ordførerne til vårt budskap, var frykten for at økt samarbeid vil gjøre det vanskeligere å handle lokalt, fremhever Hoff-Elimari i blogginnlegget. Å handle lokalt er en høy politisk prioritet i kommuner som opplever butikkdød, og som ønsker et bredest mulig lokalt næringsliv. Vi viste fram eksempler på hvordan spenningen mellom innkjøpssamarbeid og det å handle lokalt i virkeligheten oftest er en falsk konflikt. Om vi klarte å overbevise gjenstår å se, kanskje om et års tid.

Bli den første til å kommentere på "Testet nytt DFØ-konsept til hjelp for kommuners grønne anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.