Hverken klagemekanisme for anskaffelser og opplysninger om håndtering av anskaffelsesklager var å finne på kommunale nettsider som ble gransket i Norge og i Latvia. Det er konklusjonen i en studie som Transparency Internationals nasjonale avdelinger i de to landene har samarbeidet om. På tre øvrige indikatorene som benyttes når det gjelder offentlige anskaffelser, scorer de latviske kommunene bedre enn de norske.
Åpenhetsindeks for kommuner (Transparency Index of Local Authority (TILA)) er en pilotstudie med mål om å evaluere graden av åpenhet i 41 latviske og 10 norske kommuner ved å vurdere omfanget av tilgjengelige opplysninger på nettsidene deres. Pilotstudien er en del av et bredere prosjekt “Styrking av integritet og åpenhet i kommuner og i samarbeid med private selskaper”.
Studien vurderte nettsidene til 41 latviske kommuner og 10 kommuner i Norge, bl.a. når det gjelder offentlige anskaffelser. Den norske studien omfatter kommunene Oslo, Kongsberg, Arendal, Sandnes, Stord, Steinkjer, Bodø, Andøya, Senja og Hasvik. Kommuner ble valgt ut fra forskjellige geografiske områder av landet med ulikt antall innbyggere.
Lage verktøykasse for åpenhet
Basert på funnene i denne pilotstudien, er planen å utarbeide en verktøykasse med retningslinjer for kommuner om hvordan de kan forbedre åpenheten, samt generelle råd om hvordan informasjon skal presenteres for bedre å kunne tjene både bedrifter og innbyggere.
På området offentlige anskaffelser fant studien at informasjon på nettsidene til de norske kommunene fantes delvis eller i ufullstendig grad på tre indikatorer: En liste over anskaffelser, informasjon (og arkiv) over anbud og tildeling og informasjon om oppfyllelse av anskaffelseskontrakter og endringer i dem. På disse indikatorene scorer de latviske kommunene bedre. Når det gjelder klagemekanisme for anskaffelser og opplysninger om håndtering av anskaffelsesklager fant de som er ansvarlig for studien, at informasjon på nettsiden ikke var tilgjengelig – hverken i de norske eller latviske kommunene.
Oslo på topp
Oslo kommune har den høyeste totale åpenhetsscoren blant de ti kommunene, mens den minste av de undersøkte kommunene, Hasvik ved Nordishavet, scoret lavest. Faktisk har ingen av de ti kommunene i denne undersøkelsen en nettside med lett tilgjengelig informasjon om kommunens tiltak innenfor korrupsjonsbekjempelse og integritet. To kommuner fremheves spesielt på den positive siden: Stord og Oslo. Begge kommunene kan imidlertid fortsatt forbedre informasjonen om bl.a. anskaffelser.
Dette bekrefter at det er mangel på vilje og evne i kommunene til å opptre transparang i sin virksomhet. Noen kommuner ønsker heller ikke innsyn i egen virksomhet og som i tillegg heller ikke har fagkompetanse for hvordan anskaffelser skal utformes i tråd med anskaffelsesloven.