Om få år skal alle offentlige anskaffelser foregår digitalt. Nå er det fullt trøkk i arbeidet for å lykkes. Digitaliseringsdirektoratet har tatt i bruk jevnlige nettverkssamlinger med informasjon og muligheter for diskusjoner om sentrale digitaliseringstemaer. Denne møteplassen er en arena for gjensidig utveksling av erfaringer mellom innkjøpere og andre interesserte – og oppslutningen beskrives som en suksess. Nå kommer nettverksturneen, det vil si at det skal arrangeres samlinger en rekke steder omkring i landet. Starten går i Tromsø 27. februar.
Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) opprettet for en tid siden et nytt nettverk for digitale anskaffelser, som ett av sine tiltak for å nå målet om heldigitale anskaffelser innen utgangen av 2024. En møteplass for nettverksbygging og erfaringsdeling om digitalisering har vært etterspurt av mange. Nettverket skal ha en praktisk tilnærming til digitalisering, og gi deltakerne bedre forutsetninger for å få til god implementering og bruk av digitale verktøy.
Den første samlingen foregikk i november i fjor, den andre i rekken i Oslo 28. januar. Samlingene skal fungere som en åpen møteplass for de som er opptatt av å lykkes med digitale anskaffelser, og nå skal nettverks-arrangørene ut på tur.
Samlingene omkring i Norge
– På samlingene rundt i Norge, er fokuset på digitalisering i konkurransegjennomførings- og kontraktsoppfølgingsfasen, forteller en av drivkreftene bak nettverket, seniorrådgiver Hege Strandhagen i Digdir. Det skal være en arena for å dele erfaringer, tips og råd for å lykkes med digitalisering av anskaffelsesprosessen.
Første samling finner sted i Tromsø 27. februar, så Trondheim 10. mars – begge steder sammen med Kystverket. Bergen, Kristiansand og Bodø får også sine nettverkssamlinger, men her er ikke datoene riktig klare ennå. Den tredje samlingen i Oslo finner sted 12. mai, og her er planen å gå enda dypere ned i problemstillinger som berører heldigitalisering av anskaffelsesprosessen.
Aktuell problemstillinger
Strandhagen forteller at problemstillingene som blir belyst på samlingene rundt i landet gjelder f.eks. hvilke muligheter digital funksjonalitet i KGV gir, og hvordan det brukes i dag? Hvordan kan digitalisering bidra til bedre styring av anskaffelsesfunksjonen, og hvordan kan man jobbe for å legge til rette for en god digital prosess i organisasjonen? Det skal informeres om hvordan Digitaliseringsdirektoratet jobber for å legge til rette for heldigitale anskaffelser i løpet av 2024. Programmet, heter det, vil være en god blanding av bidragsytere: innkjøpere som deler sine erfaringer i plenum, diskusjon i grupper og innledere fra Digitaliseringsdirektoratet.
– Samling nr. 2 i Oslo, som ble gjennomført nylig, samlet fullt hus, forteller Strandhagen. Både kommunale og statlige innkjøpere fant veien til nettverkssamlingen. Sentralt i møtet var å få til en god digital innkjøpsprosess. Man fortsatte der man slapp på første samling, og tok opp temaer som behovsfase, dataanalyse og tilrettelegging av en god digital prosess i organisasjonen. I tillegg ble KGV-leverandørene inviterte til å ha delsesjoner med sine respektive kunder. Det åpnet opp for å illustrere mulighetene i de digitale løsningene og påfølgende diskusjon og tilbakemeldinger.
Viktig med tilbakemeldinger
– Også på denne samlingen ble det satt av godt med tid til diskusjon og erfaringsdeling i grupper. Digdir ba om innspill og tilbakemeldinger. Tilbakemeldinger vil bli brukt til å tilpasse programmet i de neste nettverkssamlingene, og vil bli tatt med videre i det interne arbeidet med å legge til rette for en digital anskaffelsesprosess i Program for digitale anskaffelser. Det var mange gode tilbakemeldinger fra deltakerne, og vi noterer oss at dette er et nettverk det er behov for i innkjøps-Norge, sier Strandhagen.
Bli den første til å kommentere på "Ut på digitaliserings-turne Norge rundt – starter i Tromsø"