«Vedleggsdødaren» og AI-teknologien gjør sitt inntog i KGV-markedet

Anbud365: «Vedleggsdødaren» og AI-teknologien gjør sitt inntog i KGV-markedetSondre Bjørnebekk, daglig leder i aksjeselskapet Artifik, peker i en samtale med Anbud365 på at ikke minst de mange, mulige små-leverandørene til det offentlige lett avstår fra å være med i anbudskonkurranser. Problemet er ofte at det ikke er enkelt nok å få levert sitt tilbud.

Skriv ut artikkelen

«Vedleggsdødaren» har gjort sitt inntog i KGV-markedet, sammen med AI-teknologien. Det er oppstartsbedriften Artifik som står bak. Poenget er en løsning for KGV, anbudsvarsling og analyse som gjør det enklest mulig for leverandører og oppdragsgivere i offentlige anskaffelser – i kamp om markedsandeler med gigantene i dette markedet.

Interessen for å tilby KGV-løsninger, anbudsvarsling og annet støtteverktøy for de som er oppdragsgivere i og leverandører til det offentlige øker. Den kanskje ferskeste er Artifik, som til høsten feirer ett år i markedet. Det spesielle er at her har et IT-miljø (Comono) og et advokatfirma (Vaar Advokat) forent krefter.

Juridisk kvalitetsikret

– Det innebærer at hjelpetekster, formuleringer etc. er juridisk kvalitetsikret mot regelverket for offentlige anskaffelser, og representere dermed en trygghet for brukeren, konstaterer Sondre Bjørnebekk, som er daglig leder i aksjeselskapet Artifik.

AI-teknologi er med i KGV-løsningen. Det bidrar bla. til at brukeren ved hjelp av denne teknologien kan gjøre smarte søk i anbud. Til høsten kommer muligheten til å lage kravspesifikasjon ved hjelp av AI og smarte dokumenter. Også KAV skal bli en av høstens nyheter. EUs nye krav til kunngjøringsskjemaer, eForms, og ESPD – egenerklæringsskjemaet, er med når de slippes i oktober i år.

Kontinuerlig utvikling

Bjørnebekk mener markedet er modent for en enklere og mer smidig løsning, der moderne teknologi er bakt inn og tatt i bruk. For hele tiden å være på høyden jobbes det også her kontinuerlig med å videreutvikle verktøyet.

– Noen kaller meg «vedleggsdødaren», fortsetter han, og forklarer det med at han er svært ivrig på at Artrifik-løsningen skal være mulig å benytte, skjemaene der å fylle ut, så langt som råd er uten vedlegg. I EUs eForms åpnes muligheten for bruk av mer beskrivende tekster i stedet for vedleggene.

– Hvordan har markedet svart på Artifik?

Bjørnebekk har merket en påtagelig interesse, nærmere 50 interesserte har henvendt seg så langt og gitt positive tilbakemeldinger. Foreløpig er dette ikke gitt resultater i så mange salg, men, understreker han, dette er et krevende marked å gi seg i kast med. De har imidlertid økonomisk ryggrad til å holde ut en stund, og som mange oppstartsbedrifter er det egeninnsats og behov for investorer som preger driftens økonomiske side.

Mindre, mulige leverandører

– Behovet for et enkelt og smidig KGV-verktøy er vel særlig tydelig blant de mange mindre, mulige leverandørene til det offentlige, poengtere Bjørnebekk. Ikke få i denne bedriftsgruppe avstår fra å delta i offentlige anbudskonkurranser bl.a. fordi det oppleves som komplisert å fylle ut de kravene som stilles. Slikt tar tid og faren for å gjøre feil, er stressende. Til syvende og sist handler det om god bruk av skattepengene våre hvis vi kan hjelpe småbedrifter gjøre ting korrekt og vinne anbud, så å gjøre det enkelt å bruke, men vanskelig å gjøre feil er en rettesnor i alt vi gjør.

Bli den første til å kommentere på "«Vedleggsdødaren» og AI-teknologien gjør sitt inntog i KGV-markedet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.