Vil hegne om europeiske land og leverandører, lage veiledning om det trengs

Anbud365: Vil hegne om europeiske land og leverandører, lage veiledning om det trengsStortingsrepresentant Sigrid Zurbuchen Heiberg spurt og næringsminister Cecilie Myrseth svarte – om evt økt kjøp av varer og tjenester fra Europa (foto: Heiberg/MDG; Myrseth/NFD/David Berg Tvetene).

Skriv ut artikkelen

Omtrent 90% av den samlede verdien av offentlige anskaffelser i Norge er over EØS-terskelverdiene. Det innebærer at europeiske leverandører har rettigheter til å delta i konkurranse om en svært stor del av den samlede kontraktsverdien knyttet til norske, offentlige anskaffelser. Det fremgår av et skriftlig svar til Stortinget fra næringsminister Cecilie Myrseth. Hun vurderer løpende om det trengs mer veiledning.

Spørsmålet kom fra en stortingsrepresentant fra Miljøpartiet De Grønne (MDG): Sigrid Zurbuchen Heiberg. Hun lurte på om regjeringen mener at statlige, fylkeskommunale og kommunale etater bør kjøpe inn en større andel europeiske varer og tjenester enn i dag – og eventuelt få en veiledning til formålet fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring). Bakgrunnen er den raskt endrede sikkerhetssituasjonen og mulig handelskrig i verden kan behovet for å kjøpe inn europeiske varer og tjenester øke som følge av ustabile relasjoner til USA og Kina.

Beskytte arbeidsplasser

Næringsminister Cecilie Myrseth var selvsagt oppmerksom på utviklingen og de mulige konsekvensene av ustabile handelsrelasjoner med USA og Kina. – Jeg jobber målrettet for å beskytte norske arbeidsplasser mot handelskrig. Dette er et arbeid jeg prioriterer svært høyt, slo hun fast i sitt svar.

Norge er bundet av EØS-avtalen og andre internasjonale avtaler som forplikter oss til å sikre ikke-diskriminering i offentlige anskaffelser. Dette innebærer at leverandører, både norske og utenlandske, har rettigheter etter anskaffelsesregelverket, fremholdt hun, og:

Gode handelsforbindelser

– Jeg er opptatt av å opprettholde gode handelsforbindelser med andre europeiske land og leverandører fra disse landene. Ifølge en rapport om offentlige anskaffelser i 2022 som Oslo Economics leverte til Anskaffelsesutvalget i 2023 (OE-rapport 2023-51), er omtrent 90 prosent av den samlede verdien av offentlige anskaffelser i Norge over EØS-terskelverdiene. Det innebærer at europeiske leverandører har rettigheter til å delta i konkurranse om en svært stor del av den samlede kontraktsverdien knyttet til offentlige anskaffelser i Norge.

Veiledninger

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har, opplyste hun, utarbeidet veiledninger som blant annet hjelper offentlige oppdragsgivere med anskaffelsesprosessen og å sikre at europeiske leverandører har lik tilgang til offentlige kontrakter som norske leverandører. Blant annet er det utarbeidet veiledninger som klargjør hvilke leverandører som har rettigheter etter regelverket, og hva dette innebærer. – Jeg vurderer fortløpende om ytterligere veiledningstilbud er nødvendig, heter det i næringsministerens svar.


Bli den første til å kommentere på "Vil hegne om europeiske land og leverandører, lage veiledning om det trengs"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*