Vil inspirere offentlige innkjøpere til å kjøpe mer lokal mat, vurderer regelgrep

Anbud365: Vil inspirere offentlige innkjøpere til å kjøpe mer lokal mat, vurderer regelgrepLandbruks- og matminister Geir Pollestad la nylig fram regjeringens «Oppskrift for mer lokal mat og -drikke», der mulighetene for økt offentlig kjøp av lokale matvarer er et tema (foto: Landbruks- og matdepartementet).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen vil inspirere offentlige innkjøpere slik at de kan øke andelen mat og drikke som kjøpes inn lokalt. Et grep er muligheten for å heve innslagspunktet for regelverket slik at det ikke lenger blir så komplisert å kjøpe for mindre beløp. Det vises til forslaget fra Anskaffelsesutvalget om at det bør være 300 000 kroner, ikke 100 000 som i dag. Det finnes både muligheter og barrierer – ikke minst at kommunebudsjettet skal gå i balanse. Noen ganger kan det bli dyrere å kjøpe lokalt.

Regjeringen har laget en oppskrift for lokalmat og -drikke, som skal legge til rette for å nå målet om å øke omsetningen av lokalmat i Norge til 25 mrd innen 2035. Hvordan øke andelen lokalprodusert mat og drikke i offentlige anskaffelser er et av temaene i dokumentet.

Aktuelle barrierer

De blir bl.a. pekt på aktuelle barrierer. Lokalmatinnkjøp kan bli stoppet av langtidskontrakter kommunen selv har inngått, og flere leverandører og flere avtaler kan bety økt ressursbruk for kommunene, og dermed høyere kostnader knyttet til innkjøp. Det kan også være krav i kunngjøringene som bare store leverandører kan innfri, og det kan stilles spesifikke kvalitetskrav som kan være vanskelig å oppfylle for en liten produsent.

Det er særlig utfordrende for kommuner med få ansatte som jobber med anskaffelser å skulle kjøpe mer lokalprodusert mat og drikke, heter det. Få ressurser gjør det ekstra tidkrevende å holde seg orientert om lokale og regionale leverandører, hva de kan levere, til hvilken pris, i hvilke mengder og av hvilken kvalitet. Mange ulike avtaler krever også ressurser for god oppfølging.

Utfordringer – og et dilemma

Blant de andre utfordringene, fremgår det av dokumentet, er kompliserte prosesser rundt konkurransedeltakelse. manglende synliggjøring og kunnskap om anbudsprosesser, samt at kjøper trenger store volum av råvarer eller produkter.

Det er et dilemma at lokale mat- og drikkeprodusenters ønske om langsiktighet for å satse på volumøkning vil kunne komme i konflikt med avtalenes varighet som normalt er fire år. Lokalmatprodusentene kan også, som følge av for eksempel lave volum, ha høyere innkjøpspris enn det billigste på markedet. Kommunebudsjettet skal gå i balanse, og utgiftsposten mat og drikke tar isolert sett ikke høyde for at det er mulig å få samfunnsøkonomiske gevinster eller ringvirkninger for kommunen på sikt ved å støtte lokalt næringsliv.

Muligheter

Men det er muligheter, fremholdes det i dokumentet, og under henvisning til Anskaffelsesutvalgets andre utredning, pekes det bl.a. på:

• beskrive egenskaper ved maten
• stille krav om at informasjon om produktenes opprinnelsesland fremgår tydelig i bestillingsløsningen
• dele opp kontrakten i ulike kategorier
• inngå rammeavtaler som også åpner for at det kan gjøres anskaffelser i tillegg
• interne rutiner som legger til rette for bestilling av kortreiste lokale produkter

Pilotprosjekt

Innovasjon Norge skal i 2025 gjennomføre en pilot som kan bidra til å styrke mindre lokale mat- og drikkeprodusenters evne til å levere til det offentlige gjennom etablerte regionale matnettverk. Erfaringer fra denne piloten vil kunne styrke produsentenes mulighet til å komme i betraktning for offentlige anbud.

Bli den første til å kommentere på "Vil inspirere offentlige innkjøpere til å kjøpe mer lokal mat, vurderer regelgrep"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.