Ville gripe inn i fristbrudd-anbud som var i gang; fikk nei av Vestre

Anbud365: Ville gripe inn i fristbrudd-anbud som var i gang; fikk nei av VestreStortingsrepresentant Bård Hoksrud oppfordret, men helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre nappet ikke – i Stortingets spørretime (fotos: Vestre/David Berg Tvetene / NFD, Hoksrud/Stortinget).

Skriv ut artikkelen

Inspirert av et gründermiljø ville en stortingsrepresentant at helse- og omsorgsministeren skulle gripe inn i en anbudskonkurranse som var i gang i regi av en underordnet etat. Poenget var at kravene i konkurransen var til nytte for etablerte aktører, ikke nystartede, ifølge representanten. Men statsråden avviste forslaget – en konkurranse som er satt lovlig i gang må få gjennomføres lovlig, mente han, og la til at det ville vært veldig vanskelig hvis departement og Stortinget skulle sitte å ta stilling til tusenvis av anbudsprosesser.

I Stortingets spørretime møter ansvarlig statsråd og svarer på et spørsmål som er tilsendt på forhånd. Forleden onsdag var det helse – og omsorgsminister Jan Christian Vestre som var på plass for å svare på stortingsrepresentant Bård Hoksruds bekymring over en anbudskonkurranse som gjelder fristbruddpasienter innen psykisk helsevern. Kontraktsverdien er 2,7 mrd.

Nye aktører

Hoksrud mente vilkårene i konkurransen i praksis stenger ute nye aktører og favoriserer de etablerte. Og kritikken er kommet fra flere aktører – vilkårene hindrer innovasjon og effektivisering. Hoksrud hadde hørt at man kunne spare minst 400 mill dersom nye aktører fikk være med i konkurransen, og ville vite om statsråden ville gripe inn i -revurdere – konkurransen som er i gang. Ansvaret for konkurransen ligger hos Helfo (Helseøkonomiforvaltningen).

Når konkurransen er avsluttet, kan det absolutt bli aktuelt å be om en orientering, men nå må den prosessen som er satt i gang på lovlig måte, også gjennomføres på lovlig måte, lød Vestres svar. Etterpå kan det etterspørres mer informasjon om hvilke vurderinger som er gjort, hva man vektlegger og vurdere om det gir grunnlag for å se på disse anbudsbestemmelsene framover.

Innovasjon og nytenkning

Helse- og omsorgsministeren trodde også at det er fornuftig at offentlige anskaffelser bidrar til innovasjon og nytenkning: At man også slipper til nye aktører, som kanskje tenker litt utradisjonelt, har andre løsningsforslag og som bringer inn frisk pust og utfordrer det etablerte, er veldig positivt.

Slikt ville han gjerne har mer av – og la til: På generelt grunnlag.

Hoksrud på sin side viste til en veiledning fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) der det heter at nyoppstartede virksomheter som regel ikke selv vil kunne dokumentere at de har gjennomført tilsvarende oppdrag. Da er det i tilfelle lurt å kunne angi at kvalifikasjon kan oppfylles av ansatte hos leverandøren. – Hvorfor mener statsråden at Helfo kan se bort fra dette i anbudene de utlyser når det egentlig står ganske klart og tydelig at de ansattes kompetanse bør være noe man vektlegger når man eventuelt gir et anbud, var Hoksrud spørsmål.

Manet til forsiktighet

Vestre grep da tak i at Dr. Dropin var en av Hoksruds kilder, og:

– Jeg har hørt en del historier gjennom livet også om hvor bra alt kan bli hvis enkeltaktører får det akkurat som de vil. Og så blir det ikke alltid slik i virkeligheten. Nå sier ikke jeg at det er tilfellet her, for jeg kjenner ikke disse tallene og vurderingene som ligger til grunn for dem, om det er realisme eller ikke realisme i dem.

Han manet til forsiktighet: – Det ville vært veldig vanskelig hvis vi og Stortinget skulle sitte å ta stilling til tusenvis av anbudsprosesser og hvordan ulike kriterier vektes og hvilke kvalifikasjonskrav som stilles. Jeg tror vi må ha tillit til at fagfolkene våre som jobber med dette hele tiden, foretar de vurderingene. Og så kan vi på generelt grunnlag lære.

Bli den første til å kommentere på "Ville gripe inn i fristbrudd-anbud som var i gang; fikk nei av Vestre"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*