Vurderer egenerklæring på at det ikke er russisk involvering hos leverandører

Anbud365: Vurderer egenerklæring på at det ikke er russisk involvering hos leverandørerLeder av Statens Innkjøpssenter, avdelingsdirektør Kjetil Østgård i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, sier til Anbud365 at deres erfaring er at leverandørmarkedet omstilte seg raskt ved innføring av strengere sanksjoner i forbindelse med krigen i Ukraina.

Skriv ut artikkelen

Statens innkjøpssenter har gjennomført sjekk av etterlevelse av forskrift om ivaretakelse av Ukrainas integritet blant sine leverandører og underleverandører tilbake i tid. Resultatet av sjekken var at det ikke ble avdekket brudd på forskriften, konstaterer avdelingsdirektør Kjetil Østgård i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) overfor Anbud365. I en anskaffelse har de dessuten bedt om egenerklæring på at det ikke er russisk involvering i selskapet de representerer. – Vi vil vurdere å bruke tilsvarende egenerklæringer også i fremtidige anskaffelser, opplyser Østgård.

I § 8n i den såkalte Ukraina-forskriften gjelder forbud mot å tildele eller fortsette gjennomføringen av offentlige kontrakter som undergraver eller truer Ukrainas territorielle integritet. I klartekst gjelder dette russiske interesser. Relevant reaksjon i et slikt tilfelle er å ikke inngå kontrakt eller å si opp gjeldende kontrakt.

Vurderer egenerklæring

Statens innkjøpssenter inngår og forvalter noen av Norges største innkjøpsavtaler på vegne av flere enn 190 statlige virksomheter. Østgård forteller til Anbud365 at deres erfaringer er at leverandørmarkedet omstilte seg raskt ved innføring av strengere sanksjoner, og:

– For å sikre at leverandørene våre overholder sanksjonene, så har vi i anskaffelsen av kurs- og konferansetjenester bedt om egenerklæring på at det ikke er russisk involvering i selskapet de representerer. Vi vil vurdere å bruke tilsvarende egenerklæringer også i fremtidige anskaffelser.  

UD og Statens inköpscentral 

Utenriksdepartementet som har ca. 200 innkjøpsenheter i sin portefølje, sendte for en tid tilbake en epost til leverandører som de enten har kontrakt eller rammeavtale med. Det gjaldt spørsmål om eierinteresser, leverandører, underleverandører o.l. Status var at av avtalene som er registrert i deres interne register har p.t. ingen merknader om sanksjonsreglene. Det betyr i praksis at ingen av leverandørene som har svart, risikerer å miste UD-kontrakter nå. Deres eventuelle kontakt med russiske interesser bryter m.a.o. ikke med den såkalte Ukraina-forskriften.

I Sverige følger Statens innkjøpssentral kontinuerlig utviklingen i Ukraina og hvordan dette påvirker eller kan påvirke rammeavtalene, deres rammeavtaleleverandører, avropene og tilgangen til nødvendige varer og tjenester. Etter en innledende gjennomgang har de konstatert at de ikke har noen rammeavtaler med direkte tilknytning til selskapene eller personene som står på sanksjonslisten vedtatt på EU-nivå. Deres leverandører har ikke rapportert om slike sammenhenger eller avhengighetsforhold i sine leverandørkjeder heller. Dette arbeidet er ikke avsluttet, heter det på innkjøpssentralens nettsider, men vil fortsette fortløpende og i takt med eventuelle nye vedtak.

1 kommentar på "Vurderer egenerklæring på at det ikke er russisk involvering hos leverandører"

  1. Ole Petter | 15. mars 2024 på 10:57 | Svar

    Selvom Ukraina-forskriften er obligatorisk for alle offentlige oppdragsgivere er det langt ifra alle som har implementert dette, feks Sykehusinnkjøp HF. Er det noen som kontrollerer om forskriften faktisk blir etterlevd?

Legg inn kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.