Da Asker, Røyken og Hurum kommuner slo seg sammen i 2020, sparte ca. 16 mill, 90 tonn avfall og ca. 230 tonn CO2e på å bruke de gamle kommune-møblene om igjen, og ikke kjøpe nytt. Nå tar kommunen et nytt ombrukssteg ved nylig å signere en innovativ avtale med Loopfront om å videreutvikle sin digitale ombruks-plattform. Plattformen skal gjøre det enkelt å bruke møbler, inventar og IKT-utstyr om igjen internt i kommunen.
Da de tidligere kommunene Røyken, Hurum og Asker skulle slå seg sammen, skulle mange medarbeidere flytte på seg. En nærliggende løsning ville være å kaste de gamle kontormøblene og kjøpe nye. I stedet fikk kommunen «tidenes mulighet» til å vise hva ombruk er. Ved å ikke kjøpe nytt, spares vi miljøet for forbruk, styrker det sosiale ved å sysselsette folk som ikke kommer inn på arbeidsmarkedet og sparer penger.
Ombrukspilot
Ombruksprosjektet ble en pilot fordelt på 25 ulike lokasjoner. Et sted ble 62% av interiøret ombruksmøbler fra kommunen, ni prosent er kjøpt brukt, 27% redesign og bare to prosent er nyinnkjøpte møbler.
De brukte møblene registreres og lagres i den digitale databasen Loopfront. Derfra kan man planlegge interiøret og reservere møbler til prosjekter. Verktøyet gir også verdifull informasjon om besparelser for miljø og økonomi. Så langt har Asker kommune over 7 000 møbler lagret i databasen.
Innovativ avtale
Kommunen signerte nylig en innovativ avtale med Loopfront om å videreutvikle sin digitale ombruks-plattform. Plattformen skal gjøre det enkelt å bruke møbler, inventar og IKT-utstyr om igjen internt i Asker kommune. Arbeidet med plattformen startet rett etter sommerferien og skal være ferdig i desember 2024.
I denne avtalen er det så mange som 14 følgekommuner fra tidligere Viken, fremgår det av et oppslag på kommunens nettsider. Det vil si at de er interesserte i å kjøpe og ta i bruk plattformen når den er klar. Det gir en pekepinn på potensialet for å øke ombruk og redusere avfall fremover. Det vil være mulig å kjøpe og selge brukte varer på tvers av kommuner på sikt.
Bli den første til å kommentere på "Asker tar nytt ombrukssteg; har spart 16 mill og 90 tonn avfall"