Grønne og sirkulære møbelanskaffelser preger Bærums nye storstue

Anbud365: Grønne og sirkulære møbelanskaffelser preger Bærums nye storstueProsjektleder for ny Kommunegård i Bærum kommune og prosjekteier for Klimasats-prosjektet i den forbindelse, Kjersti Lysne Sanden.

Skriv ut artikkelen

Nytt, storslått kommunehus i Bærum på 37 200 kvm er snart klart for åpning. Og de om lag 1000 nye møblene som skal inn, er anskaffet. Om det hadde vært alt, ville det blitt mange dansegulv i storstuen. Men etablering av kommunehuset har vært ledsaget av et prosjekt for sirkulære og grønne anskaffelser. Og rapportene viser at det også er kjøpt 1200 brukte møbler, samtidig som tusenvis av møblene i bygget er gjenbruk.

Av søknaden om Klimasats-penger fremgår det at Bærums prosjekt «Grønne og sirkulære anskaffelser» skal pågå til utgangen av mars i år. Kommunen har som hovedfokus i klimastrategien å redusere klimagassutslipp og omstille seg til et lavutslippssamfunn. En sentral del av dette er å fremme sirkulærøkonomi og sirkulære anskaffelser i offentlig sektor.

Prosjektet er knyttet til arbeidet med ny Kommunegård – Kommunehus – i Bærum. Den offisielle åpningen av dette er satt til mars i år. Målet er 90% gjenbrukte møbler og møbler som kjøpes brukt. Den nye kommunegården i Sandvika skal romme 37 200 kvm og ca. 7000 møbler. Kjøpe nytt skal komme i siste rekke.

Digitalt kartleggingsverktøy

Høsten 2022 anskaffet kommunen Loopfront, et digitalt system for kartlegging av møbler. Et eget kodesystem ble laget for å merke møblene med i Loopfront. Møbler fra syv steder er kartlagt og lagt inn. Av de 7000 møblene som er kartlagt så langt, skal rundt 3000 gjenbrukes og 300 redesignes. Kommunen har også kjøpt inn over 1200 brukte møbler til en verdi av 4,1 mill. Hittil. Ca. 1000 nye møbler skal kjøpes

Av den foreløpig siste rapporten med erfaringer fra prosjektet blir det understreket at et digitalt system for kartlegging av nåværende møbelbeholdning er vesentlig for å holde kontroll over store kvantum. Dette gir en god oversikt og effektiviserer prosessen, heter det.

God tid på forarbeid

En annen erfaring fra Bærum prosjektet er å bruke god tid på forarbeidet før man setter i gang med registrering av møbler. Tenk på hvordan det vil bli seende ut i systemet og hvilken informasjon ditt prosjekt har – farge, høyde, bredde, type understell det er osv. Det er også viktig å ha gode rutiner for hvordan møblene registreres, ellers blir etterarbeidet mer utfordrende.

Planlegg prosessen godt og vær ute i god tid, er en anbefaling fra Bærum-prosjektet. Det tar tid å finne de gode brukte møblene som også passer til det visuelle utrykket interiøret skal ha. I Bærum ble det satt av et halvt år til denne prosessen. Ved større prosjekter kreves det mye logistikk som det er sentralt å være forberedt på best mulig måte. Og, ikke minst: Personell som har kunnskap om møbler og miljø, bær knyttes til et slikt prosjekt.

Bli den første til å kommentere på "Grønne og sirkulære møbelanskaffelser preger Bærums nye storstue"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.