Helse Nords avvisning av et tilbud fra Sømna-foretaket Helgeland Rehabilitering, satte fyr på lokalsamfunnet. En folkeaksjon ble etablert, kommunens folkevalgte vedtok å ta avvisningen til retten og 10 opprørte ordførere på Helgeland ber nå om møte med ansvarlige politikere på Stortinget. Bakgrunnen for avvisningen er at Helgeland Rehabilitering ikke ville forhandle om et forbehold de hadde i tilbudet.
Bakgrunnen er at Helse Nord sent på høsten i fjor tildelte avtaler med en totalramme på 290 mill til syv leverandører av habilitering og rehabilitering i Nord-Norge. Helgeland Rehabilitering fikk da tilbud om en kontrakt verdt ca. 12,6 mill. Helgelandskommunen Sømna (ca. 2000 innbyggere) klaget på tildelingen, og Helse Nord annullerte konkurransen kort tid etterpå.
Ny konkurranse fulgte, men da ble tilbudet fra Helgeland Rehabilitering avvist. Helse Nord mente at rehabiliteringens måte å prise tilbudet ikke var akseptabel, fordi Helgeland Rehabilitering tok forbehold om 6.000 liggedøgn for å kunne tilby prisen i anbudet.
Saken har vært dekket av Brønnøysund avis, bl.a. her.
Folkeaksjon og rettssak
I etterkant av avisningen av tilbudet, som satte sinnene i kok, ble det bl.a. etablert en folkeaksjon for å forsvare Helgeland Rehabilitering og det lokale behovet for tjenester. De lokale styresmaktene har besluttet å dra det regionale helseforetaket for retten, og i skrivende stund arbeides det med en begjæring om midlertidig forføyning. Om tingretten gir Sømna kommune medhold, kan alle kontraktene om rehabilitering i Helse Nord bli lagt på is midlertidig.
Kravet at retten stanser kontraktsprosessen midlertidig frem til saken er avgjort ved en senere anledning. Siden Helse Nord har hovedkontor i Bodø sendes begjæringen til Salten og Lofoten tingrett. Karensperioden er forlenget av Helse Nord fra 10. januar til 23. januar.
Forsøk på å unngå avvisning
På vegne av Helse Nord skrev advokat Alf Amund Gulsvik i CMS Kluge Advokatfirma AS
Nylig at helseforetaket har gjort en rekke forsøk på å unngå å avvise Helgeland Rehabilitering (HRIS) sitt tilbud «som følge av deres forbehold om totalvolum.»
Helse Nord har gjentatt forsøkt å få tilbyderen til å inngi et tilbud hvor det ikke foreligger plikt til avvisning, heter det bl.a. i brevet. At tilbyderen etter flere oppfordringer fra Helse Nord fortsatt velger å ikke inngi tilbud i tråd med spillereglene for anskaffelsen, betyr ikke at Helse Nord har krenket en eventuell forhandlingsplikt. Helse Nord kan ikke gjøre noe mer enn å oppfordre tilbyderne til å inngi tilbud som ikke fører til avvisning.
I konkurransegrunnlaget sies det at det «kan» forhandles om visse typer forbehold. Oppdragsgiver har med andre ord en rett til å forhandle forbehold, men ikke en plikt, skriver advokat Gulsvik, som mener at små og store leverandører har blitt behandlet likt.
Må reise 57 mil
Kommunedirektør i Sømna, Arne Johansen, peker i et innlegg i sosiale medier på at Helse Nord i disse dager i ferd med å legge ned det spesialiserte rehabiliteringstilbudet som i en årrekke har vært gitt gjennom Helgeland Rehabilitering. Dette tilbudet var tenkt videreført gjennom et samarbeid mellom kommunene som hver for seg sliter med å yte disse tjenesten. Nedleggelsen skjer nå gjennom en anskaffelsesprosess der konsekvensen ikke er drøftet med hverken kommuner, fylke, brukere eller lokalt helseforetak, ifølge kommunedirektøren.
For de med lengst reisevei vil nå måtte belage seg på å reise opptil 57 mil en vei for å få lovpålagte tjenester. Dette tilsvarer avstanden mellom Oslo og Levanger.
Bli den første til å kommentere på "Illsint lokalbefolkning etter avvisning av lokal tilbyder"