Et innovasjonspartnerskap har utviklet en løsning som kan vise seg gull verd når det gjelder å ha kontroll på energiforbruket i kommunale bygg. Bergen kommune, som sto for partnerskapet, har i kjølvannet av innovasjonspartnerskapet sikret seg kontrakt på løsningen. Avtalen omfatter i første omgang syv kommunale bygg, men kan utvides til å omfatte hele kommunenes byggportefølje på om lag 1000 bygg. I en tid med tidvis ville strømpriser kan løsningen vise seg å være rett verktøy til rett tid.
Innovasjonspartnerskapet startet i 2019 da Bergen kommune inviterte et bredt utvalg leverandører til en anbudskonkurranse om å løse snaut 20 problemer i de 1.000 byggene de eier, alt fra vannlekkasjer til mangelfull avlesning av energiforbruk. En del av utfordringen var at kommunen har seks til syv ulike systemer for styring og automatikk i byggene de eier, med til dels lukkede systemer som ikke snakker særlig godt sammen.
Bergen kommune gjorde avtalen med leverandørene GK Inneklima AS og MazeMap AS om innovasjonspartnerskap, der de to forpliktet seg til å samarbeide for å optimalisere løsningene.
Etter gjennomført innovasjonspartnerskap inntrer en såkalt kjøpsfase, der produktet som er utviklet, kan anskaffes gjennom vanlige anbudskonkurranser. Ifølge en pressemelding fra GK har kommunen benyttet muligheten og inngått avtale med GK om leveranse av en skybasert tjenesteplattform for å optimalisere driften og redusere energiforbruket i bygg.
Datapunkter fra kommunens bygg
– Gjennom samarbeidet med Bergen kommune har vi videreutviklet SD-plattformen GK Cloud, forteller divisjonsdirektør Per Arve Ekle i GK. Plattformen tar utgangspunkt i integrasjon av eksisterende bygningsmasse og henter inn alle tilgjengelige datapunkter fra kommunens bygg. Gjennom smarte algoritmer og maskinlæring analyserer GK Cloud data fra byggene og vurderer om de fungerer som de skal.
Data fra byggene blir på denne måten beriket slik at de kan benyttes til å ta gode beslutninger. Ved hjelp av GK Cloud og GKs kompetanse identifiserer kommunen klimatiltak som er lønnsomme nå, heter det i pressemeldingen. Kommunen har, heter det, en forventning om at systemet bidrar til å redusere driftskostnadene og forlenge levetiden til eksisterende tekniske anlegg. Kommunen vil i første omgang prøve systemet i syv av sine bygg.
Værdata og strømpriser
I innovasjonspartnerskapet har kommunen og GK bl.a. arbeidet med løsninger for hvordan informasjon om værdata fra Yr og strømpriser fra NordPool kan brukes for å styre de tekniske installasjonene i de kommunale byggene mer energieffektivt.
– For å redusere klimagassutslippene, må vi framover bygge færre nybygg og heller utvikle byggene vi allerede har. Vår skybaserte plattform henter data fra de tekniske installasjonene som allerede er i byggene og samler data om byggene på en felles plattform. Da kan kommunen drifte byggene smartere, oppdage energityver i de tekniske anleggene og redusere energiforbruket, heter det fra GK.
Følgevirksomheter
Innovasjonspartnerskapet er fulgt av en rekke offentlige virksomheter, ifølge innovativeanskaffelser.no: Kommunene Oslo, Bærum, Sandnes, Trondheim, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Tromsø, Lørenskog, Kongsberg, Askøy, Øygarden og Lindås – og i tillegg KS Oslo kommune, Omsorgsbygg KF og Statsbygg.
Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap: Bergen kommune kan ha skutt en gullfugl"