Når de nye F35-kampflyene kommer, skal de få flyttbare baser når de er «hjemmefra». Hva slags løsninger det skal satse på, er tema for et innovasjonspartnerskap. Dagen løsninger holder ikke mål, Forsvarsbygg vil ha fleksible og mobile løsninger. Jobben med å utvikle en prototyp ventes i gang om kort tid. Løsningen som utvikles kan f.eks. også være aktuelle for nødhjelpsorganisasjoner som oppretter et feltsykehus, eller stasjoner for utlevering av mat og medisiner. Eller for brann- og redningsgrupper som trenger midlertidige baser nær større ulykker eller naturkatastrofer.
I tiden frem mot 2025 skal Norge anskaffe 52 F-35A CTOL (Conventional Take off and Landing). Kampflykjøpet er den største forsvarsanskaffelsen Norge har gjort noen gang.
Det er gjennom et innovasjonspartnerskap at Forsvarsbygg ønsker å utvikle fleksible og mobile løsninger for fremtidens bygg- og anlegg – sammen med markedet. Forsvarsbygg har hatt ute en konkurranse, med 15 mill i finansiering fra Innovasjon Norge, der de inviterte til utvikling av mer fleksibelt, mobilt og bærekraftig utplasseringsutstyr.
Første prototype klar i 2023?
I konkurransen kom det inn 13 søkere som ønsket å bli med i konkurransen om innovasjonspartnerskapet «Fleksible, mobile og bærekraftige bygg». Syv leverandører/søkergrupper ble prekvalifisert og i løpet av januar i år vil det være klart hvem som skal utvikle løsningen, fremgår det på innovativeanskaffelser.no. I første omgang skal løsningen tas i bruk i forbindelse med klargjøring av F35 jagerfly. De syv tilbyderne som gikk videre fra prekvalifiseringen, leverte sine konkurransebidrag i midten av november. Den første prototypen ventes å være klar i løpet av 2023.
Hvor godt den foreslåtte løsningen leverer på behovene til Forsvarsbygg vil vi først få vite på forsommeren 2024. Da skal prototypen testes, og resultatene avgjør om Forsvarsbygg utløser kjøpsopsjonen.
Også for sivile
Forsvarsbygg håper at løsningen blir kompakt og mobil, slik at den tar minst mulig plass ved frakt på skip, trailer eller fly. Likeledes at den blir fleksibel, slik at den kan brukes til flere formål og bygges ut i høyde, bredde og dybde – og bærekraftig, slik at løsningen blir robust, kan brukes flere ganger og kan gå til materialgjenvinning.
Andre mulige kunder følger også utviklingen med interesse for bruk på områder som brann og redning, beredskap, nød og katastrofer. Med enkle modifiseringer skal modulene også brukes av sivile aktører, skriver Fremtidens byggenæring på sine nettsider. De kan f.eks. være aktuelle for nødhjelpsorganisasjoner som oppretter et feltsykehus, eller stasjoner for utlevering av mat og medisiner. Det kan også være nyttig for brann- og redningsgrupper som trenger midlertidige baser nær større ulykker eller naturkatastrofer.
Brorparten av de 15 mill fra Innovasjon Norge skal gå til utvikling av løsningen og utbetales i tre runder etter idéfase, prototyping og testing. I tillegg til prosjektfinansiering fra Innovasjon Norge har Forsvarsbygg fått bistand i gjennomføringen fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og LUP (Leverandørutviklingsprogrammet).
Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap for kampfly «på tur» til nytte for sivil nød- og katastrofehjelp
"