Norske kommuners behov for effektiv og sikker håndtering av den stadig økende mengden data er påtrengende. Nå er et innovasjonspartnerskap under oppseiling, som kan gi som resultatet en løsning for datahåndtering som fungerer for alle kommuner – og som ikke krever høy teknologisk kompetanse for å tas i bruk. Hamar kommune, i spissen for prosjektet Smart Data, står bak invitasjonen til partnerskap. I og med at løsningen skal være egnet for alle de hundrevis av landets kommuner, er det et fristende marked som avtegner seg for leverandører med gode, innovative løsninger.
Hamar kommune er ansvarlig for anskaffelsen, som inviterer inntil fem leverandører til innovasjonspartnerskap med varighet et par år. Hias IKS og Hedmark IKT er med som samarbeidspartnere i anskaffelsen. De tre virksomhetene samarbeider om prosjektet Smart Data, som innovasjonspartnerskapet dreier seg om. Prosjektet har fått 12 mille fra Innovasjon Norge til innovasjonspartnerskapet, i tillegg støtte fra Statsforvalteren i Innlandet.
Utfordringene og behovene som skisseres, er ikke unike for Hamar kommune, men velkjente for norske kommuner. Derfor vil trolig leverandører av gode, innovative løsninger som dekker de beskrevne behovene, ha et bredt marked både i kommunal sektor i Norge, og antagelig også internasjonalt.
Også cybersikkerhet
Slik det er i dag er de færreste norske kommuner i stand til å utnytte verdien av sine data i egen virksomhet. Dataene har lav kvalitet og mye data er innelåst i fagsystemer og i stor grad kontrollert av systemleverandørene. Når det gjelder deling av data har kommunene svake insentiver, samtidig som der er beskjeden etterspørsel fra eksterne aktører. På nettsiden til Innovasjon Norge heter det også at situasjonen er også pekt som en vesentlig risiko når cybersikkerhet i år ble vurdert som kritisk i PSTs nasjonale trusselvurdering.
Det er et behov for en fremtidsrettet og helhetlig løsning for datahåndtering som favner kompleksiteten og bredden i den kommunale tjenesteproduksjonen og organisasjonen, heter det i kunngjøringen. Løsningen må være brukervennlig og ikke kreve høy digital kompetanse for å kunne tas i bruk. Målet er å gjøre det enklere og benytte data i hverdagen, samtidig som personvern og gjeldende lovverk ivaretas.
Generisk løsning
Smart Data har som mål å utvikle en generisk løsning for datahåndtering, som vil fungere for alle kommuner uavhengig av størrelse og som ikke krever høy teknologisk kompetanse for å ta i bruk. Hedmark IKT har gjennom arbeidet med sine syv eierkommuner god innsikt i utfordringene ulike kommuner står overfor på dette området, og er en viktig partner i prosjektet.
Satsningen på Smart Data har sprunget ut fra Hias IKS og deres eierkommuners arbeid med digitale vannmålere. En kartlegging av leverandørmarkedet for vannmålere og resultater fra et pilotprosjekt bekreftet behovet for en løsning for å håndtere vannmålerdataene på en sikker og fleksibel måte, som gjør det mulig å utnytte data på tvers av kommunens virksomhetsområder.
Digitale vannmålere som pilot
Prosjektet vil bruke data fra digitale vannmålere som pilot i utviklingen av løsningen, men målet er at løsningen skal fungere også for andre typer data og gjøre det mulig å koble disse sammen med hverandre, ifølge nettsiden til Innovasjon Norge.
Smart Data skal m.a.o. gjøre kommuner i stand til å utnytte egne data på en sikker måte på tvers av kommunens ulike sektorer, for å kunne utvikle brukertilpassede og sammenhengende tjenester. I kunngjøringen skriver oppdragsgiverne at de ser for seg at Smart Data ikke bare gjør det mulig å utnytte dataene deres på en smart måte, men at den utviklede løsningen er smart i seg selv.
Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap kan gi løsning for smart databruk i alle kommuner"