Lillestrøm skaper entusiasme for e-handel

Anbud365: Lillestrøm skaper entusiasme for e-handelBruk møter og kurs for å bli kjent, samt for å gi oppmerksomhet til de gode eksemplene – på Lillestrøm kommunes halvårlige kurs vanker det applaus og twistposer til virksomhetene med størst andel e-handel (foto: Lillestrøm kommune).

Skriv ut artikkelen

87% av alt som kan gjøres i e-handel, skjer nå i e-handel i Lillestrøm kommune. Nøkkelen til suksessen er service-innstilt og tilstedeværende innkjøpsfunksjon.

Du kan lese mer om framgangsmåten og erfaringene til Lillestrøm kommune i DFØs eksempelbank: Lillestrøm skaper entusiasme for e-handel | Anskaffelser.no

Eksempelbanken

I eksempelbanken for bærekraftige og innovative anskaffelser til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) finner du for øvrig en rekke kortfattede eksempler innhentet fra anskaffelsespraksis omkring i landet. Her er kontaktopplysninger og konkurransegrunnlag for faktiske anskaffelser, styringsdokumenter for anskaffelser, samt for kontraktsoppfølging som på ulike måter fremmer grønn omstilling og bærekraftig utvikling.

Eksempler fra «banken» vil du også finne publisert på Anbud365 i tiden fremover.

Hva gjorde Lillestrøm kommune?

Anskaffelsen av ERP-system for den nye Lillestrøm kommune i 2020 inkluderte krav om eHandelssystem. Visma vant konkurransen og kommunen fikk tilgang til Visma eHandel. Når systemet var på plass, måtte nye rutiner innføres og læres. Flere bestillere følte seg kastet ut i et nytt system, og endringsledelse var viktig å ta tak i. 

Derfor ble e-handel definert som et eget fagområde med to dedikerte årsverk, som har utformet en rekke veiledere og rutiner, satt opp gode fysiske og digitale kurs og sikrer rask, løpende brukerstøtte. Målet er å alltid svare bestiller innen 24 timer. 

Fagområdene Avtaleoppfølging (fem årsverk) og eHandel har tett samarbeid om saker. I mange kommuner melder bestillere inn utfordringer med leverandører til leverandørene. I Lillestrøm går avtaleoppfølgingsteamet i stedet inn i de konkrete sakene med leverandørene. Det tar tid, men skaper tillitsforhold. De gode erfaringene sprer seg blant bestillere, og slik får man lettere avdekket utfordringer, løst dem og med det økt avtalelojalitet og bruk av e-handel. Det er også utarbeidet gode avviksmaler som gjør det lettere for bestillerne å kontakte leverandørene.  

For at e-handel skal fungere, er det viktig med opplæring. Fagområdene eHandel og Avtaleoppfølging arrangerer sammen halvårlige fysiske kurs for bestillere i kommunen. Kursene er tjenestespesifikke, slik at deltakerne får komme med nettopp de problemstillingene som er relevante for dem. På kursene gis det innføring i hvordan man finner fram i, og bruker Visma eHandel, og mer opplæring i fakturabehandling. Avtaleforvalterne forteller bestillerne hvor de skal kjøpe hva, om kommunens rettigheter i avtalene samt annen informasjon om kommunens rammeavtaler som er nyttig for en bestiller. 

Resultatet av arbeidet er at kommunen i 2024 handlet for omtrent 114 mill. kr i e-handel. Andelen i forhold til potensialet har økt fra 73 prosent i 2021 til 87 prosent i 2024. Kommunens gevinster er økt bruk av avtaler, automatisk fakturabehandling, færre ulovlige kjøp og rett pris på rett produkt. 

Bli den første til å kommentere på "Lillestrøm skaper entusiasme for e-handel"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*