Loddtrekning lovlig som siste utvei ved kvalifikasjon av leverandører

Anbud365: Loddtrekning lovlig som siste utvei ved kvalifikasjon av leverandørerHögsta förvaltningsdomstolen slår fast at bruk av loddtrekning både kan være aktuelt når tilbud skal skilles i vanlige anbudskonkurranser, og når leverandører skal kvalifiseres i begrensede anbudskonkurranser. Men bare som siste utvei.

Skriv ut artikkelen

Loddtrekning er et lovlig kriterium å bruke i begrensede anbudskonkurranser når leverandører skal kvalifiseres for deltakelse i selve konkurransen. Men det er en forutsetning at det er siste utvei. Først må oppsatte kvalifikasjonskriterier prøves på kandidatene, deretter eventuelt spesielle begrensningskriterier. Det slår Högsta förvaltingsdomstolen i Sverige fast i en fersk dom.

Saken for domstolen (mål nr. 7741 – 21) gjaldt en begrenset anbudskonkurranse i regi av Kammarkollegiet. I 2020 hadde de ute en konkurranse som gjaldt anskaffelse av IT-konsulenttjenester. Totalt var det fem områder anskaffelsen dekket, hvorav det på to av disse bare ville bli kvalifisert inntil ti tilbydere. Kvalifiseringskrav ble stilt, likeledes spesielle begrensningskrav dersom flere enn det høyest antallet tilbydere meldte seg. Om det også etter at begrensingskravene hadde gjort sitt, gjensto to eller flere tilbydere på delt sisteplass med samme poengsum, skulle loddtrekning tas i bruk.

Da kvalifiseringens begge runder var avsluttet, sto det fortsatt igjen henholdsvis 13 og 21 tilbydere på siste plass – der maks ti skulle slippes gjennom. Da ble loddtrekning tatt i bruk.

Klaget på bruk av loddtrekning

En av de som delte en tiendeplass, men som etter loddtrekning ikke gikk videre, påklaget bruken av loddtrekning. Hverken förvaltningsrätten eller kammarrätten gav klageren medhold, og saken havnet da i Högsta förvalningsdomstolen. Påstanden fra klageren var at kvalifiseringen på de to aktuelle områdene måtte gjøres om, samtidig som ny kvalifisering knyttet til tilbyderens kvalifikasjoner skulle legges til grunn. Loddtrekning er ikke et slikt kriterium, heter det i klagen.

Högsta förvaltningsdomstolen minner om at en oppdragsgiver som skal bruke begrenset anbudskonkurranse, skal i konkurransedokumentene eller i kunngjøringen oppgi de kriterier som kommer til å bli benyttet ved utvelgelsen. Men hverken lovtekst, forarbeider eller praksis angir hvilken type regler og kriterier som skal benyttes.

Tidligere dom

I en tidligere sak, som gjaldt en åpen anbudskonkurranse og to like tilbud med laveste pris, gikk domstolen for at loddtrekning kunne brukes. En slik metode begunstiger ingen av deltakerne på en annen d deltakers bekostning, slik at domstolen ikke så noe prinsipielt imot at like tilbud unne skilles ved hjelp av loddtrekning. I gjeldende direktiv om offentlige anskaffelser fremheves det at loddtrekning bør unngås som eneste metode ved tildeling av kontrakt.

I den foreliggende saken gjaldt det en begrenset anbudskonkurranse, der tilbud ikke vurderes, men der poenget er å kvalifisere ønsket antall leverandører. Det er leverandørenes kvalifikasjoner målt opp mot anskaffelsens formål og deres evne til å utføre den kontrakten de kjemper om, som skal vurderes. Dette, skriver domstolen, endrer ikke synet på bruk av loddtrekning som lovlig kvalifiseringsmetode når oppstilte kvalifikasjons- og begrensningskriterier først er benyttet. Slik som tilfellet er i anskaffelsen Kammarkollegiet sto bak. Og dermed vant klageren heller ikke frem i Högsta förvaltningsdomstolen.

Bli den første til å kommentere på "Loddtrekning lovlig som siste utvei ved kvalifikasjon av leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.